Primao penziju u RS dok je radio u Austriji

BANJALUKA – Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS na osnovu anonimne prijave otkrio je penzionera kojem je više od 11 godina isplaćivana invalidska penzija u RS, dok je on paralelno s tim radio u Austriji, primao platu, bio uredno prijavljen i sticao radni staž.

Nesvakidašnji slučaj prevare otkriven je u julu, a Đ.Z., koji je sa šireg područja Banjaluke, za svoj “invaliditet” od 2002. do 2013. godine primio je oko 43.000 KM, koje Fond PIO sada potražuje nazad.

Zakon o PIO ne dopušta ovakvu mogućnost, propisujući da je  korisnik dužan prijaviti svaku činjenicu koja je od uticaja na korišćenje, odnosno obim prava. Vjerodostojan dokaz o prijavi ovog korisnika na osiguranje stigao je od nosioca osiguranja iz Austrije. Međutim, kada je Fond PIO pozvao dotičnog da dođe na vanrednu kontrolu i ocjenu radne sposobnosti on se nije odazvao, pa mu je zasad isplata penzije obustavljena, a kako su poručili iz ovog fonda posla će biti i za organe gonjenja.

“Ova prijava prevare, podnesena od anonimnog lica, pokazala se kao apsolutno tačna i dobronamjerna, te Fond u konkretnom primjeru kao i svim drugim zahvaljuje građanima i poziva ih na dalju saradnji u ovoj akciji trajne borbe protiv pojava prevare u penzijskom sistemu”, poručuju iz PIO.

Inače, ovo je samo jedna u nizu prevara koje je Fond PIO predstavio u rezultatima akcije “Stop prevarama, do penzije pošteno”, a koja se sprovodi nepune tri godine.

U drugom slučaju,  koji je takođe otkriven na području Banjaluke, korisnik je koristio peniziju kao borac prve kategorije VRS, a status borca nije nikada stekao. U Bijeljini je žena koja se od muža razvela daleke 1983. koristila porodičnu penziju na osnovu njega tako što je krivotvorila vjenčani list i tako prikrila da nisu u braku preko 30 godina.

Zanimljiv je i slučaj iz Srpca, kada je po prijavi snahe svekrva uz ovjerenu lažnu kućnu listu uživala porodičnu penziju, iako nije živjela u zajedničkom porodičnom domaćinstvu s ostalim korisnicima. Redovnih primanja ne odriču se lako ni studenti, koji su po zakonu imali pravo na porodičnu penziju, pa je tako jedan od njih u Brčko distriktu dostavio fiktivnu potvrdu da i dalje studira, iako se zaposlio kod jednog brčanskog poslodavca.

Za nepune tri godine, koliko traje akcija “Stop prevarama, do penzije pošteno”, koja ima za cilj sprečavanje zloupotreba u penzijskom sistemu, građani su putem besplatne telefonske linije, u pisanom obliku ili putem elektronske pošte uputili više od 3.200 prijava.

“Nakon toga u odgovarajućem postupku utvrđen je prestanak prava za 237 korisnika, a MUP-u RS je na dalje procesuiranje prijavljeno više od 200 lica”, kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Onima koji imaju u planu da do penzije dođu na način koji nije propisan zakonom koristeći se manipulacijama, poručuje da to ni ne pokušavaju.

“Prije ili kasnije prevara bude otkrivena”, kazao je Joksimović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *