Promjenite život za samo dva mjeseca

Tokom studije u kojoj su posmatrali ponašanje 96 ispitanika, naučnici su zaključili da su dva mjeseca dovoljna da se jedna navika zamijeni drugom, osim u slučajevima zavisnosti.

Dovoljno je samo 66 dana da promjenimo svoj život, pod uslovom da smo dovoljno jaki, izračunali su naučnici. Nije tajna da je čovjek biće navike, čija opasnost leži u činjenici da kad ih stvorimo, više o njima ne razmišljamo i one postaju dio naše svakodnevne rutine.

Ali, tokom studije u kojoj su posmatrali ponašanje 96 ispitanika, naučnici su zaključili da su dva mjeseca dovoljna da se jedna navika zamijeni drugom.

Rezultati ne važe samo u slučaju pušenja i drugih navika u koje je uključen aspekt zavisnosti. Ali, pravilo od 66 dana primjenljivo je u svim ostalim životnim situacijama. Potrebno je samo da se pridržavate sljedećih savjeta.

U prvoj fazipričajte o svojoj novoj odluci članovima porodice, prijateljima, kolegama. Tako ćete teže odustati, a zamolite najbliže da vam u trenucima krize ne dozvole da posustanete. Narednih 20 dana analizirajte sebe, pronađite odgovor na pitanje šta želite u životu i kako će vam nova navika pomoći da ostvarite cilj. Lakše je ostati motivisan kad znate zašto nešto radite.

Posljednja fazaje najopasnija, jer vas je početni entuzijazam napustio, umorni ste i počinjete da zaboravljate zašto sve to radite. Zato u posljednjih 20 dana morate pronaći nešto za šta ćete se uhvatiti i što će vam pomoći da istrajete, na primjer, želja da dokažete sebi da ste jaki. Kad sve to postignete, obavezno sebe nagradite na kraju – kupite nešto što ste oduvijek željeli ili napravite žurku kako biste proslavili novi početak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.