Promocija knjiga „Ilirska Srbija“ i „Srpsko pismo dar čovečanstvu“

UGLJEVIK – Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik i Narodna biblioteka Ugljevik a u saradnji sa „Ganeša klubom“ iz Beograda su organizovali književno veče na kome su predstavljene knjige „Ilirska Srbija“ i „Srpsko pismo dar čovečanstvu“, autora Akademika Jovana I. Deretića.

Knjiga „Ilirska Srbija“ je poslednja iz serije Jovana Deretića i ona uglavnom obuhvata vremenski period od V do XII vijeka. To je period kada je obnovljena nacionalna država Srbija poslije raspada Rimske imperije i koja detaljno obuhvata četiri srpske dinastije prije Nemanjića o kojima kod nas nije napisan ni jedan novinski članak. Taj period od 700 godina naše nacionalne i državne istorije bio je, po ukupnu našu istoriju, mnogo važniji od perioda Nemanjića. Tada je Srbija imala zapadnu granicu na rijeci Soči, istočnu na Crnom moru, sjevernu na Dunavu i južnu na Sredozemlju preko Peloponeza. To je bio jedan od glavnih razloga što su na Berlinskom kongresu zabranili Srbiji da izučava istoriju Srba.

Knjiga „Srpsko pismo dar čovečanstvu“ je dodatak knjizi „Srbica“ koja je enciklopedija o pismu i pismenosti. Ona je urađena zato da bi bili priključeni nalazi britanskog arheologa Petrija, koji je našao u Starom Egiptu u upotrebi Srbicu vinčanskog tipa.

Jovan I. Deretić (Orahovac, 1939.) je srpski publicista, zastupnik pseudoistorijske teze alternativne istorije Srba. Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu 1961.-62. godine, a 1963. godine je napustio Jugoslaviju i otišao prvo u Francusku gdje je studirao 1964.-66. godine na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom je 1967.-70. godine studirao istoriju u Lionu. Stekao je počasni doktorat prava (LLD) u SAD.
Učestvovao je i na tri međunarodna kongresa u Sankt Peterburgu, na kojima je predstavio svoje radove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.