Rade na dugoročnoj zaštiti od poplava

BIJELJINA – Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mihajlo Stevanović rekao je danas u Bijeljini da radovi na sanaciji savskog nasipa na Topolovcu, Visoču i Rači, kao i na obodnim kanalima na Dašnici i Janjici teku dobrom dinamikom, a da je u toku priprema za izbor izvođača za izradu projektne dokumentacije za drinski nasip.

“Svjetska banka je odobrila 13,8 miliona dolara za izgradnju objekta na Drini, a Narodna skupština Republike Srpske je donijela odluku o prihvatanju tog kredita. Sada je na redu da Parlamentarna skupština BiH ratifikuje ovu kreditnu liniju”, naveo je Stevanović, nakon sastanka sa predstavnicima Javne ustanove “Vode Srpske” i rukovodstvom gradske uprave u Bijeljini.

On je dodao da je, bez obzira što ovaj kredit još nije ratifikovan, Svjetska banka odobrila da se iz drugih kredita koriste sredstva za izradu projektne dokumentacije da bi se u 2015. godini pristupilo izvođenju radova na drinskom nasipu.

“Riječ je o 33 kilometra nasipa od Balatuna do Glavičica. Najvjerovatnije će se raditi fazno, počev od prioritetnijih dijelova Ustava – Janja – Pavlovića most”, rekao je novinarima Stevanović, koji je upoznao rukovodstvo grada Bijeljina o svim aktivnostima koje resorno ministarstvo provodi s ciljem dugoročnog rješavanja problema zaštite od poplava u Semberiji.

On je kao drugi problem kojem bi trebalo pristupiti naveo potrebu zaštite od brdskih voda.

“Neophodno je rekonstruisati Majevički kanal, za šta će biti upotrijebljena sredstva Evropske investicione banke”, rekao je Stevanović, te napomenuo da je Vlada Srpske na posljednjoj sjednici donijela odluku da od Evropske investicione banke zatraži odobrenje za korištenje i druge faze projekta.

To znači, dodao je on, da će, osim majevičkog kanala, ovim sredstvima biti urađena sanacija kompletnog dijela unutrašnjih voda vezanih za kanal Glogovac i kanal Dašnicu.

“Problem koji nam se javlja iz godine u godinu u naselju Novi, gdje nemamo zaštitu od voda u dužini od 2,5 kilometara, takođe smo kandidovali u okviru Evopske investicione banke u iznosu pet miliona evra”, naveo je Stevanović.

Pomoćnik direktora “Voda Srpske” Saša Avakumović rekao je da je ova ustanova raspisala tender za izbor izvođača radova na Orlovom polju na Drini da bi se putna komunikacija izdigla, čime bi se spriječio ulazak vode pri protoku od 2.000 do 2.200 metara kubnih.

“To je privremena mjera dok se ne izgradi drinski nasip 2016. ili 2017. godine”, napomenuo je Avakumović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da resorno ministarstvo i “Vode Srpske” imaju jasan plan kako zaštititi Semberiju od poplava i dodao da je grad spreman pružiti svaku vrstu pomoći.

“Skupština grada Bijeljina usvojila je master plan koji predviđa sve što je neophodno da bi se grad Bijeljina zaštitio od poplava”, istakao je Mićić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *