Radnici „Panafleksa“ traže 23 plate

BIJELJINA, Oko 30 otpuštenih radnika Fabrike savitljivih cijevi „Panaflex“ iz Bijeljine, jutros su zatražili pomoć u Regionalnom sindikalnom centru, kako da od vlasnika firme i narodnog poslanika Vojina Mitrovića naplate više od 20 plata koliko im duguje.

Boro Nikić kaže da radnici nisu sigurni, da li su „bivši ili sadašnji radnici“, jer su u međuvremenu dobili otkaze, iako im nisu izmirene obaveze.

Još uvijek nismo odjavljeni u Poreskoj upravi RS. Zahtijevamo da nam poslovodstvo preduzeća uplati doprinose, kako bismo mogli na birou ostvariti svoja prava. Neki radnici već sedam godina nemaju zdravstveno osiguranje“, kaže Nikić, ističući da u posljednje tri godine doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje radnicima uopšte nisu uplaćivani.

Nikić kaže da je neriješen status ukupno 39 radnika, te da oni pojedinačno potražuju od 21 do 23 plate, zavisno od toga kome je kada istekao otkazni rok. Dug prema Poreskoj upravi iznosio je oko 430.000 KM. Nakon jedne uspjele licitacije i prodaje mašina, radnici su samo naplatili jednu platu iz avgusta 2012. godine, dok je ostatak novca preuzela Poreska uprava RS.

Radnici „Panafleksa“ imaju dvije izvršne sudske presude i oni ukupno od poslodavca potražuju, sa otpremninama, oko 600.000 KM.

U apsurdnoj situaciji, koja je nastupila za radnike, sada se loptica prebacuje između suda i Poreske uprave RS, a radnici neminovno ispaštaju.

Rajko Radojčić, bivši radnik „Panafleksa“ kaže da je uslov za penzionisanje ispunio u prošloj godini, ali nikakvih primanja trenutno nema. On kaže da trenutno živi od pomoći svoje djece.

Četrdeset godina sam radio, a sada sam primoran da očekujem pomoć od svoje djece. Sve smo pokušavali, ali bezuspješno. Ukupno nam nisu uplaćeni doprinosi za 31 mjesec, da bi nam se mogao povezati staž“, kaže Radojčić, ističući apsurdan podatak da u krugu od 30 metara radi i Republička inspekcija koja toleriše rad na crno u „Panafleksu“ i ne reaguje na očigledne nezakonitosti.

Radojčić je izjavio da poslodavac svakodnevno angažuje po desetak bivših radnika i penzionera i isplaćuje im dnevnice na ruke, te se zapitao, kako onda Republička inspekcija može „prepoznati i sankcionisati nezakonite radnje u Foči, naprimjer, kad ne može u krugu od 30 metara uočiti nezakonitosti i spriječiti nelegalne radnje“.

Bivša radnica „Panafleksa“ Verica Stević kaže da je u novembru 2013. godine stekla uslov za penzionisanje, ali već godinu i po dana živi bez primanja. Ona od poslodavca očekuje otpremninu u iznosu od 7.000 KM.

Ne mogu da odem doktoru, nikoga od rodbine ne mogu da opterećujem i moljakam za pomoć“, kaže kratko Verica Stević.

Nebojša Andrić, sekretar Regionalnog sindikalnog centra Bijeljina izjavio je da da je nakon jedne licitacije za prodaju mašina inkasirano oko 156.000 KM, od čega su radnici dobili 56.000 KM, dok je Poreska uprava RS naplatila 100.000 KM.

Prije toga bila je licitacija na kojoj je za opremu dobijeno 23.000 KM, od čega su radnici dobili 10.000 KM, dok je ostatak otišao na ime sudskih troškova. Poreska uprava RS je uzela 110.000 KM, iako ni prstom nije mrdnula“, kaže Andrić, pitajući se zašto Poreska uprava RS nije na vrijeme reagovala i naplatila svoja potraživanja.

On kaže da je hipoteka fiktivno stavljena na pogon „Panafleksa“ u Janji, čime poslodavac samo zamajava radnike, te da bi kontrolni organi države trebalo konačno da preduzmu konkretne mjere, kako oni sami ne bi preduzimali radikalnije mjere za odbranu svojih prava.

Za srijedu, 18. februara, u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zakazano je novo ročište za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u „Panafleksu“.

 

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.