Rafting regata do Beograda kreće 11. septembra

BANJALUKA – Rijeka Sava je veliki regionalni resurs koji će donijeti korist svim zemljama kroz koje protiče, saglasni su učesnici današnje konferencije za novinare u Banjaluci na kojoj najavljena Druga rafting regata od Banjaluke do Beograda, koja kreće u četvrtak, 11. septembra.

Predsjednik Kajak-kanu i rafting saveza Republike Srpske Aleksandar Pastir istakao je da će regata ove godine biti u znaku spašavanja od poplava.

“Rafteri su tokom majskih i avgustovskih poplava pokazali svoje umijeće i biće ponovo tu ako zatreba”, rekao je Pastir, dodajući da će ovogodišnju regatu obilježiti regionalni sastanak o poplavama i spašavanjima u Šamcu, te pokazna vježba spašavanja koja će biti održana u Sremskoj Mitrovici.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić istakao je da Banjaluka i Beograd imaju mnogo toga zajedničkog.

“I ova regata dokaz je povezivanja Srpske i Srbije, ali i prilika da se turistima predstavi rijeka Sava koja nudi zaista mnogo mogućnosti”, rekao je Nikolić.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin istakao je da ova regata ima višestruki turistički značaj jer, osim Vrbasa kao gotovog turističkog proizvoda, nudi i rijeku Savu sa svojim pritokama.

“Poznato je da su turisti sve zahtjevniji i da pri obilasku regiona žele da posjete što više turističkih destinacija. Samim tim, regata od Banjaluke do Beograda pruža zaista nemjerljive mogućnosti”, rekao Barašin.

Napominjući da su ideju da regata bude transbalkanska i da krene iz Slovenije i Hrvatske omele poplave koje su zadesile region, Barašin je izrazio nadu da će se to desiti iduće godine i da će ova manifestacija zaživjeti, s ciljem razvoja turizma, sporta, jačanja mira i očuvanja životne sredine.

Portparol Kompanije “M:tel” Aida Halilović istakla je zadovoljstvo što će ova kompanija na neki način biti dio edukacije spašavanja u poplavama.

“Kako će ovogodišnja regata biti u znaku edukacije spašavanja u poplavama drago nam je da ćemo i mi kao kompanija biti na neki način u toj edukaciji, jer smo se za pomoć stanovništvu uključili na brojne načine”, rekla je Halilovićeva.

Ona je zahvalila Rafting klubu “Kanjon”, a posebno rafterima koji su pritekli u pomoć u majskim poplavama, kao i radnicima “M:tela”.

Regata će trajati 18 dana, a učesnici će preći plovni put dug 505 kilometara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.