Rastjerajte zimsku depresiju

Manje svjetlosti i kraći dani, manje sunca i niske temperature “okidači” su za zimsku depresiju.

Kako pada temperatura, tako polako kod većine osoba pada i raspoloženje. Mnogi se osjećaju umorno, potišteno, ne mogu se koncentrisati, dobijaju na težini i najradije bi se zamotali u toplu dekicu i usnuli zimski san.

Nedostatak dnevnog svjetla i sunca uzrokuje smanjeno izlučivanje serotonina – hormona sreće, zbog čega kod ljudi dolazi do depresivnih stanja i lošeg raspoloženja.

Umjesto da “hibernirate” do proljeća,  evo nekoliko savjeta kako se prirodno boriti protiv zimske depresije:

Svjetlosna terapija

Pokušajte ujutro ustati što ranije kako bi vam dan duže trajao. Boravite što više na dnevnom svjetlu. Iskoristite dobro svaki sunčani dan za boravak na svježem vazduhu. Osvijetlite prostorije, podignite rolete, koristite jače sijalice i izlažite se svjetlu.

Vježbanje

Vježbati je uvijek zdravo, ali nam se zimi često nekako ne da izaći iz kuće, manje se krećemo, a i čini nam se kao da ima manje mogućnosti za rekreaciju. Međutim, i zimske radosti mogu vam i te kako koristiti. Osim grudvanja, sankanja, pravljenje Snješka Bijelića i čišćenja snijega, tu su i zimski sportovi poput klizanja, skijanja i dr. Bavljenje sportom uzrokuje izlučivanje hormona sreće, što podiže raspoloženje. Šećite što više.

Zdrava hrana

Unesite dovoljno vitamina u organizam. Voće je bogato vitaminom C, koji štiti vaš imunitet i daje vam energiju. Protiv umora jedite puno sezonskog povrća i namirnica bogatih magnezijem i željezom. Ne zaboravite na žitarice i orašaste plodove: bademe, lješnike, kestene – odlični su za koncentraciju i rad mozga. Za podizanje raspoloženja najbolja je hrana bogata omega 3 masnim kiselinama, a ima ih u ribi. Ekspresna pomoć protiv lošeg raspoloženja je šolja vruće tamne čokolade.

Takođe, pijte dovoljno tečnosti, obične vode, a što manje konzumirajte alkohol i kofein, masnu i brzu hranu.

Opuštanje

Bavite se hobijima i stvarima koje volite. Počastite se šopingom nove zimske garderobe, pa makar to bile samo rukavice ili šal. Opuštajte se na način koji najviše volite; bilo da se radi o toploj kupki, masaži, meditaciji, dobroj knjizi ili muzici – pronađite vremena samo za sebe.

Prijatelji

Nemojte se izolovati, jer “čašica razgovora” s prijateljima ili porodicom može otjerati tugu koja se javlja u zimskim mjesecima. Kad vas hvata tuga, potražite pomoć prijatelja. Družite se i provodite svoje vrijeme u krugu dragih osoba. Organizujte zajedničke večere, izlaske, izlete. Društvene igre, kartanje, šah odlični su za psihičku aktivnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.