Reciklažno dvorište najznačajnija investicija Kotor Varoša

KOTOR VAROŠ – Najznačajnija investicija u ovoj godini na području opštine Kotor Varoš je projekat izgradnje reciklažnog dvorišta, čija je vrijednost 160.000 KM.

Ugovor o početku radova na izgradnji reciklažnog dvorišta potpisali su načelnik opštine Dalibor Vučanović i u ime izvođača radova direktor preduzeća “Milež gradnja” Mile Žutić.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Razvojnim programom UN /UNDP/, Fondom za zaštitu životne sredine i Komunalnim preduzećem “Bobas”. Opština je obezbijedila neophodnu lokaciju i svu potrebnu dokumentaciju, a UNDP je učestvovao u izradi projektne dokumentacije.

Izgradnja reciklažnog dvorišta se realizuje u okviru projekta “Čist Vrbas”, koji zajednički finansiraju Vlada Japana, “Koka kola”, “Eko pak”, lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća.

Projektni službenik UNDP-a u projektu “Čist Vrbas” Dijana Šilić rekla je Srni da je na ovaj način nastavljena uspješna saradnja u realizaciji brojnih projekata sa opštinom Kotor Varoš.

“Nakon Donjeg Vakufa, gdje je u toku izgradnja reciklažnog dvorišta, pristupilo se realizaciji ovog projekta i u opštini Kotor-Varoš. U prvoj fazi biće obavljeni građevinski radovi, a kako bi dvorište bilo u funkciji obezbijedili smo sredstva za reciklažu, presu, kontejnere i liniju za reciklažu”, istakla je Šilićeva.

Prema riječima načelnika opštine Kotor Varoš Dalibora Vučanovića, ovaj projekat će podići svijest građana o čistoj životnoj sredini i poboljšanju komunalnog reda.

“Cilj nam je da i u ruralnim dijelovima opštine proširimo odvoz otpada, a Komunalno preduzeće `Bobas` će smanjiti troškove prevoza otpada na deponiju u Ramiće, dok će, s druge strane, imati finansijsku dobit prodajom sirovine”, istakao je Vučanović.

Direktor Komunalnog preduzeća “Bobas” Milanko Popović, koje će u ovom projektu učestvovati sa 20.000 KM, rekao je Srni da će, uz prihode od recikliranog otpada koji će ostvarivati ovo preduzeće, u ovom projektu biti zaposleno šest radnika.

Izgradnja reciklažnog dvorišta počinje sutra, a predviđeni rok završetka je 1. decembar. U prvoj fazi će, prema riječima izvođača radova Mile Žutića, biti realizovani građevinski radovi, a zatim će se pristupiti izgradnji hale, asfaltiranju nasipa i pristupnog puta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *