RITE Ugljevik povećao broj zaposlenih na ukupno 1.918.

BANJALUKA, Elektroprivreda Republike Srpske je za samo godinu dana povećala broj zaposlenih za 601 radnika i sada platu u najvećem javnom sistemu prima 9 056 radnika, zvanični su podaci Elektroprivrede RS, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba

Elektroprivreda je 2013.godine imala 8.455 radnika, a na kraju prošle godine u sistemu je radilo njih 9.056.

Drastičan skok zapošljavanja, u kojem mnogi vide razlog za najavljeno poskupljenje električne energije, zabilježen je u proizvodnim preduzećima, posebno termoelektranama.

Najviše, 174 radnika primljeno je prošle godine u RITE Gacko u kojem sada radi 1.774 lica.

RITE Ugljevik je povećao broj zaposlenih 67 na ukupno 1.918.

Uprava „Hidroelektrana na Trebišnjici“ primila je 69 radnika i sada isplaćuje 695 plata svaki mjesec. „HE na Drini“ su primile 19 radnika i imaju ukupno 251 zaposlenog.

Zanimljivo HE na Vrbasu nisu primile ni jednog radnika prošle godine, tako da je broj zaposlenih zadržan na 145. Međutim u spisku se navodi drugo preduzeće “HE na Vrbasu” društvo sa ograničenom odgovornošću koje je povećalo broj radnika sa sedam na 24.

“Termo nova” d.o.o. je povećala broj radnika sa šest na 28.

Sva proizvodna preduzeća su za godinu dana broj zaposlenih povećali sa 4.467 na 4.835 radnika.

Od distributivnih preduzeća, “Elektrokrajina” Banjaluka je primila 101 novog radnika (1.743), a “Elektro-Bijeljina” je zaposlila 55. „Elektrodistribucija Pale“ je otkrila da joj treba još 31 radnik, a “Elektro-Hercegovina” je zasnovala radni odnos sa novih 32 lica, navodi se dopisu koji je potpisala generalni direktor ERS Branislava Milekić.

Milekić: Dužni smo smanjivati nezaposlenost!?

Ona u dopisu priznaje da je došlo do povećanja ukupnog broja radnika, ali ne smatra da je to zabrinjavajuće, naprotiv ona to opravdava “dužnošću rješevanja pitanja nezaposlenosti u RS”, “zaboravljajući” da su zavisna preduzeća iz sistema Elektroprivrede akcionarska društva i da su ovim „socijalnim potezom“ direktno oštećeni manjinski akcionari, ali i svi ostali građani RS kroz smanjenje dividende od ERS.

Iz analize iznesenih podataka evidentno je da je u posmatranom periodu došlo do povećanja ukupnog broja zaposlenih radnika u nekim od zavisnih preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, što ne smatramo značajnim povećanjem, kako nominalno, tako ni u pogledu troškova plata i drugih ličnih primanja…Stoga smatramo da smo dužni doprinijeti rješavanju pitanja nezaposlenosti kao jednog od gorućih problema u Republici Srpskoj. U ovo kontekstu naglašavamo i činjenicu da smo, u postupcima zapošljavanja u ovom periodu, posebno vodili računa da zaposleni budu iz reda boračkih kategorija, porodica poginulih boraca, invalidnih lica i socijalno ugroženih“, navodi Branislava Milekić.

CAPITAL: Siniša Vukelić

broj zaposlenih u ers

2 komentara u “RITE Ugljevik povećao broj zaposlenih na ukupno 1.918.”

  1. Nezaposleni

    Jos samo da pocnete zaposljavati i one koji nisu u Dodikovoj stranci i bice dobro…

  2. Nezaposleni

    Jos samo da zaposlite ljude koji su ratovali i borili se a vi nista!!!!
    ljude koji imaju po 3ili 4 djece ali nece to nikad se desiti da se ti ljudi zaposle kako ja vidim…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.