Ršumović: Publika emotivno reagovala na »Ničije dete«

BEOGRAD -Reditelj Vuk Ršumović, čiji je film “Ničije dete” dobio tri nagrade na festivalu u Veneciji, izjavio je danas nakon prijema u Ministarstvu kulture Srbije da ga je sve to zateklo, a da je veoma srećan što je strana publika reagovala na emotivan način.

Ministar Ivan Tasovac izjavio je da je “stvaranje svakog umetničkog dela jedno malo čudo, stvaranje filma kao sinteze više umetnosti – veliko čudo, a ako snmite film koji je napravio ovako spektakularan uspeh – to je ogromno čudo”.

“Ova vrsta radosti i sreće koju ste priuštili svima u Srbiji je neprocenjiva. Dobiti tri nagrade na jednom od najprestižnijih festivala, to je vest i za najveće kinematografije”, rekao je on čestitajući reditelju i ekipi filma.

Tasovac je dodao da sa nestrpljenjem očekuje domaću premijeru, napominjući da je poslije uspjeha u Veneciji “Ničije dete” samo proteklog vikenda dobilo pozive za čak 13 međunarodnih festivala.

Ršumović je i scenarista priče po istinitom događaju iz 80-ih godina 20. veka o dječaku nađenom u šumi u BiH i dovedenom u dom u Srbiji radi socijalizacije.

“Mene je sve ovo zateklo na neki način, ali ono što me ispunjava su pozitivne reakcije koje dolaze od naše javnosti i čine me srećnim. Mislim da smo uradili sjajan film, na najbolji način predstavili našu zemlju i da smo iskomunicirali na lep način sa italijanskom publikom”, izjavio je on.

Ršumović je kazao da su gledaoci u Veneciji “na emotivnom nivou jako dobro reagovali, da su svi doživeli priču vrlo intimno i emotivno” i naglasio da je to za njega najbitnija stvar.

“Kritičari su uglavnom poredili naš film sa “Divljim detetom” Fransoa Trifoa, s tim što su isticali da ovde postoji novi obrt, koji se tiče identiteta na Balkanu i priče o raspadu jedne zemlje”, rekao je on.

Podsjetivši se duge i teške realizacije projekta, reditelj je izjavio da se ekipa “trudala da uđe u sebe i da se posveti radu na filmu, da manje razmišlja o spoljnim okolnostima”.

“U različitim fazama projekat je nagrađivan. pa smo kao ekipa bili sigurni u sebe i opušteni. Najveća briga bila mi je kako će reagovati strana publika, kako će doživeti našu priču”, rekao je on.

Posebno je pohvalio glavnog glumca Denisa Murića (15) i to “kako je iznio čitav pritisak, uzbuđenje svjetske premijere i bio na nivou zadatka, isto kao i tokom snimanja”.

Murić je izjavio da mu je “pre svega bila čast da predstavlja Srbiju na tako velikom festivalu”.

“Film se dopao publici sudeći po reakcijama. Bile su stajaće ovacije, sa aplauzima dugim po tri minuta. To je stvarno fascinantno”, rekao je on, priznajući da je imao veliku tremu.

On je pozdravio ekipu i istakao da su mu na snimanju svi pomagali da što bolje uđe u lik.

“Film mi je doneo popularnost, ali i veliko iskustvo. U budućnosti planiram da se bavim ovim poslom. Vidim sebe na velikom platnu kao glumca, nadam se dobrog”, rekao je uz osmijeh šarmantni gimnazijalac iz Kosovske Mitrovice.

“Gluma za mene ide lako, to je nešto što izbija iz mene, nije nešto što moram da učim, da vežbam. Bile su mi teške samo neke tehničke stvari, na primer snimanje na planini na niskoj temperaturi”, dodao je on.

Producent Miroslav Mogorović istakao je da su već stigli pozivi iz Geteborga, Istanbula, regionalnih festivala, iz Australije, a očekuje da će se krug još proširiti nakon Toronta, dok će domaća premijera biti na sljedećem Festu.

On je zahvalio  ekipi koja je požrtvovano uspjela da iznese film i postigne uspjeh, kao i Ministarstvu kulture koje je izdvojilo određena sredstva.

“Dostojno smo predstavili srpsku kinematografiju. Nadamo se da ovaj uspeh može da bude zamajac za njen novi talas, da zauzme svoje mesto, kao što je to učinila rumunska kinematografija u evropskim okvirima”, rekao je on.

Osvrnuvši se na činjenicu da je projekat započeo još 2009. godine, naveo je da će to izlagati kao “studiju slučaja” na međunarodnim sastancima na kojima  producenti razmenjuju iskustva.

“Bivali smo i na ivici ponora, ali uspeli smo, bivajući na ivici regulacije i egzistencije, između normi i faktickog stanja, ipak i uz razumevanje institucija, da izguramo do kraja. Nakon svega, zadovoljni smo, ali se nadamo boljim uslovima ubuduće”, zaključio je Mogorović.

Ministar Tasovac nije želio da ovom prilikom govori o Zakonu o kinematografiji, ali je prihvatio sugestiju novinara da ovakav uspjeh treba nagraditi.

“Budžet Filmskog centra je utrostručen ove godine. Kroz jačanje instiutucija stvaraju se mehanizmi na koji način će se pratiti i uspesi našeg filma. Ministarstvo je već stvorilo okvir i sada je samo pitanje vremena i realizacije”, rekao je on.

Film “Ničije dete” je u programu “Nedjelja kritike” na 71. festivalu u Veneciji osvojio glavnu nagradu publike koja se dodjeljuje za najbolji film i nagrade dva žirija kritike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.