Rusi traže i tri puta više jabuka nego što voćari imaju

SUBOTICA – Da imaju tri puta više jabuka nego što trenutno imaju, voćari iz Bačkih Vinograda bi i to izvezli na rusko tržište, kažu oni navodeći da je zbog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije u Rusiji povećano interesovanje za subotičkim voćem.

Zemljoradnička zadruga “Prima” iz Bačkih Vinograda punom parom radi na pripremama jabuka ekstra klase za rusko tržište. Ovaj voćarski kraj je i od ranije poznat kao dobavljač voća za ovo tržište, a od kako je Rusija uvela sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske broj zainteresovanih kupaca je značajno povećan.

Međutim, kako kaže direktor ove zadruge Vilmoš Fogaš, do povećanja plasmana nije došlo, pošto su i do sada više od 90 odsto proizvoda plasirali u Rusiju.

“Da imamo tri puta više jabuka  sve bi ih prodali”, kaže Fogaš i dodaje da se to vidi po tražnji.

“Stalno nam se javljaju novi kupci,” rekao je on napominjući da nemaju nikakvih problema sa naplatom.

Prema riječima člana Gradskog vijeća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca, uvođenje sankcija odrazilo se na povećanje potražnje za voćem ali i mesom i to ne samo u Bačkim Vinogradima, nego u cijelom subotičkom kraju

“Oseća se veća potražnja za voćem, i to nije slučaj samo u Bačkim Vinogradima. Od Tavankuta preko Hajdukova sve hladnjače rade punom parom. Što se tiče cena, za sada nema neke velike razlike u odnosu na  prošlogodišnje. Ako potražnja bude još porasla, onda će verovatno i cena malo da se poveća”, dodao je Ostrogonac.

U cilju praktičnog organizovanja plasmana prehrambenih proizvoda u Rusiju, Regionalna privredna komora Subotica, formirala je koordinaciono tijelo za pružanje usluga privrednicima za poslovanje sa Rusijom.

Predsjednik Komore Slobodan Vojinović ocjenjuje da je šansa za izvoz na rusko tržište postojala i ranije, ali da je uvođenjem embarga ona i veća zbog manje konkurencije.

“Oni koji su do sada radili tamo imaju dobru poziciju, mogu da dođu i novi, ali dugoročno možemo da imamo ozbiljno povećanje proizvodnje koje će nam biti neminovno da bi zadovoljili jedan deo tog tržišta”, rekao je Vojinović.

Zvanična statistika regiona sjevera Bačke i Potisja pokazuje porast izvoza na tržište Rusije u prvih šest mjeseci ove godine, kao i stagnaciju uvoza. U cijeloj prošloj godini u Rusiju je izvezeno robe i usluga za 38,5 miliona dolara, a u prvih šest mjeseci ove godine 27,4 miliona dolara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.