Sajam u Čelincu okupio 100 izlagača

ČELINAC – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica danas su u Čelincu svečano otvorili Treći regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma, koji okuplja više od 100 izlagača.

Radojičić je tom prilikom istakao da je značajno da u narednom periodu vlasti u Republici Srpskoj nastave sa poboljšanjem poslovnog ambijenta, zapošljavanjem i razvojem privrede u Srpskoj.

“Naše opredjeljenje mora biti da se razvija produktivno zapošljavanje, trgovina, industrija, turizam i poljoprivreda u Srpskoj”, poručio je Radojičić otvarajući ovu dvodnevnu manifestaciju.

On je rekao da lokalna zajednica mora da učini sve što je u njenoj nadležnosti da se dovedu novi investitori i podstakne dalje zapoljšavanje.

Navodeći da se Srpska već šestu godinu bavi posljedicama teške ekonomske krize, Radojičić je rekao da je i pored toga za osam godina bruto domaći proizvod Srpske povećan za više od 60 odsto, dok je spoljnotrgovinska razmjena za osam godina udvostručena.

Prema njegovim riječima, povećani su i svi parametri koji se odnose na industrijsku proizvodnju.

On je naveo da je od početka prošle godine, kao i u prvom kvartalu ove godine, u Srpskoj zabilježena pozitivna stopa rasta BDP-a, što pokazuje blage znakove oporavka od recesije, u kojoj je Srpska bila 2012. godine.

Radojičić je podsjetio da su Srpsku ove godine zadesile katastrofalne poplave, koje su nanijele štetu procijenjenu na oko dvije milijarde KM.

On je istakao da su republičke i lokalne vlasti učinile sve da se od poplava oporavi ono što se može oporaviti, te zahvalio EU, UNDP-u i drugim partnerima, koji su pomogli i pomažu u rekonstrukciji objekata od javnog interesa u Srpskoj.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević rekao je da je današnji sajam u Čelincu dobra prilika da se privrednici, preduzetnici i poljoprivrednici sastanu, uspostave kontakte i razmijene iskustva, radi jačanja saradnje i postizanja konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu.

“Vlada Srpske i resorno ministarstvo su bili i biće podrška privrednicima, jer je evidentno da svi zajedno moramo raditi na promociji i uvezivanju privrednika i stvaranja pretpostavki za zajednički nastup na domaćem i svjetskom tržištu”, istakao je Kovačević.

On je pohvalio opštinu Čelinac, čije je rukovodstvo “pokazalo kako jedna lokalna zajednica brine o svom privrednom razvoju”.

Ambasador Slovačke Pšenica rekao je da je ovaj sajam znak da je u Srpskoj prepoznat značaj ekonomskog razvoja privrede, trgovine i turizma, zbog čega je Slovačka prihvatila ponudu da bude zemlja partner Sajma.

Navodeći da je BiH ove godine pogođena katastrofalnim poplavama i da međunarodna zajednica i Slovačka pružaju pomoć za sanaciju i rekonstrukciju, Pšenica je istakao da BiH najviše može pomoći sama sebi, sopstvenim snagama i jačanjem svoje ekonomije.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da je današnji sajam jedan od pokazatelja da je mala lokalna zajednica spremna da organizuje velike događaje i okupi ozbiljne ljude i privrednike.

Zeljković je napomenuo da ova opština ima najmanju poresku stopu, da se renta za izgradnju privrednih objekata može plaćati u 72 rate, te da se preduzetnička radnja može registrovati za jedan dan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.