San Antonio Sparsi angažovali ženu za pomoćnog trenera

Beki Hemon, dosadašnja igračica u WNBA, pojačaće stručni štab San Antonio Sparsa i tako ispisati novu stranicu istorije NBA lige, kada 28. oktobra bude startovala nova sezona. Ona će, naime, biti prva žena asistent koja će raditi u nekom NBA klubu.

Tridesetsedmogodišnja Beki Hemon, koja, uz američko, ima i državljanstvo Rusije, dugi niz godina nastupala je u profesionalnoj američkoj košarkaškoj ligi za žene, ali je u julu i definitivno riješila da na kraju ove sezone, 14. avgusta, okonča igračku karijeru. Greg Popovič, trener San Antonija, sa zadovoljstvom ju je pozvao da se priključi njegovom stručnom štabu.

“Veoma sam srećan što će Beki biti pridodata našem stručnom štabu. Posmatrao sam njen rad prošle sezone i vjerujem da će njena košarkaška inteligencija, radna etika i vještine koje posjeduje biti od velike koristi za ekipu Sparsa”, izjavio je Popovič.

Beki Hemon imenovana je među 15 najboljih igračica svih vremena, a nalazi se i na sedmom mjestu liste najboljih strijelaca u WNBA sa 5.809 pogodaka, na četvrtom mjestu po asistencijama (1.687) i na šestoj poziciji vječne liste po broju odigranih mečeva (445).

Hemonova je rođena u Južnoj Dakoti, a u karijeri je osam puta birana u WNBA “ol-star” tim. Posljednjih šest sezona igra za San Antonio Stars, što je Gregu Popoviču i omogućilo da je bolje upozna. Iako je 1998. godine bila član američke reprezentacije koja je trijumfovala na Vilijam Džons kupu u Kineskom Tajpehu, deset godina kasnije odlučila je da promijeni državljanstvo i nastupa za Rusiju. Toj selekciji pomogla je da se na Olimpijskim igrama u Pekingu okiti bronzanom medaljom. Hemonova je igrala i za nekoliko timova u Evropi, uključujući i CSKA iz Moskve, sa kojim je osvojila i titulu u Svjetskoj ligi 2007. godine. Studirala je na Univerzitetu Kolorado, koji je u njenu čast povukao iz upotrebe dres sa njenim brojem.

Prije Hemonove, u Sparse je, takođe kao pomoćni trener, stigao i trofejni italijanski stručnjak Etore Mesina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.