Sanja Hajek izrađuje lutkice od fimo mase

BANJA LUKA – Sanja Hajek, apsolvent dizajna na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, izrađuje lutkice od fimo mase, a svaka od njih je, kako kaže, posebna i jedinstvena.

Lutkice mogu da se nose i kao modni dodaci, odnosno kao ogrlice, broševi i prstenčići, a na ideju da ih pravi došla je sasvim slučajno.

“Htjela sam sebi da napravim jednu lutkicu i to mi je bilo tako zanimljivo pa se nisam zaustavila na jednoj. Sada je već prošla godina od kada ih pravim i ljudi se oduševljavaju kada ih vide”, priča ova kreativna 24-godišnjakinja.

MALE KOLEKCIJE: Kaže da je vježbanjem usavršila tehniku i da sada može da napravi jako komplikovane detalje.

Lutkice najčešće pravi kao male kolekcije. Tu su, na primjer, lutkice sa raznim kolačićima, bombonicama, zatim romantične sa mašnom u kosi, haljinom na volane, čipkicom, tufnicama, te šumske vile i likovi iz bajki.

Hajekova kaže da se njene lutkice razlikuju i po kolekcijama, te da je u toku priprema jesenjih i zimskih.

“Zasad su u pripremi jesenje lutkice u toplim narandžastim, smeđim, zelenim i drugim jesenjim tonovima, dok će zimske biti ušuškane u kaputiće, kape i šalove”, priča Hajekova.

NAJVIŠE VREMENA POTROŠI NA DETALJE: Za jednu lutku joj treba do dva sata da je izradi, a najviše vremena iziskuju detalji poput patchwork keceljica, tufnica ili cvjetića na haljini.

Dodaje da joj je veći izazov napraviti komplikovanije lutke, te da je posebno zahtjevna izrada kose.

“Svaki pramen, loknica ili kikica prave se posebno. Materijal koji koristim za izradu je fimo masa. To je vrsta polimerne gline koja je jako jednostavna za oblikovanje. Fimo pruža beskrajne mogućnosti i u rukama kreativne osobe mogu nastati prava remek-djela”, kaže Hajekova.

VOLE IH SVE GENERACIJE: Do sada je izlagala na raznim marketima i, kako kaže, samo je dobijala pohvale i lijepe riječi.

Ove lutke kupuju sve generacije, a posebno se sviđaju djevojčicama koje ih smatraju igračkama.

Lutkice se zasad mogu naći u dvije veličine, a Hajekova priznaje da je imala i zahtjeve da pravi velike koje bi bile kopija njihovih vlasnica.

Na

Facebook

stranici “Zerica i Bobica” mogu se vidjeti lutkice koje je Hajekova do sada napravila.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.