Savjeti kako se riješiti crnih kolutova ispod očiju

Tamni kolutovi ispod očiju znaju biti zaista naporan saputnik u svakodnevnom životu. Razlog njihovog nastanka može biti genetski, a može biti i posljedica umora, bolesti, depresije i nepravilne ishrane.

Podočnjaci anemičnih osoba su tamni, bubrežnih bolesnika natečeni, a onih sklonih alkoholu ljubičasti. Ovo je sve češći problem i muškaraca i žena, ali dame to više zabrinjava i zbog estetike.

Podočnjaci, uz to što se smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja, vrlo često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem ili disbalans.

Ukoliko problem nije ozbiljnije prirode, treba da poslušate nekoliko savjeta kako biste umanjili ili se zauvijek riješili podočnjaka.

1. Za početak, treba da promijenite način ishrane, barem djelomično. Naime, izbjegavajte slanu i jako začinjenu hranu, posebno u večernjim obrocima. U svakodnevicu unesite više tečnosti, pokušajte piti što više obične vode ili nekog biljnog čaja. Podočnjaci, posebno oni tamniji, često su povezani s nedostatkom vitamina K i B12. Jedite mnogo voća i povrća, prije svega zelenog lisnatog povrća kao što su špinat, kupus, kelj i slično.

2. Njegujte kožu lica noćnom kremom ili gelom. Osjetljivu kožu ispod očiju je potrebno dodatno hraniti. Probudite li se s dubokim podočnjacima, ublažiti ih možete hladnim oblozima od kamilice ili zelenog ili crnog čaja.

3. Područje oko očiju ljeti je važno zaštititi od sunca, a zimi i jeseni od vjetra i hladnoće. Sunčane naočare mogu pomoći u oba slučaja, ali i zaštitne kreme.

4. Da biste šminkom prekrili podočnjake, nanesite u obliku trougla korektor ispod oka. Šminkeri kažu da će to biti trogao svjetlosti koji će skrenuti pažnju s nepravilnosti. Korektor najviše utapkajte u uglovima i na sredini oka.

5. Za smanjenje podočnjaka može pomoći i krompir. Stavite ga u frižider na pet do deset minuta, a potom izrežite dva koluta od njega te kolutove smjestite na zatvorene kapke i područje oko očiju i ostavite da stoji 15 do 20 minuta. Ovo je odlično za vrećaste podočnjake – gotovo odmah se vidi smanjenje vrećica ispod očiju. Ponavljajte ovaj tretman što češće,  a pomažu i kolutovi svježeg krastavca.

6. Spavajte dovoljno i pokušajte ne provoditi previše vremena pred ekranom, posebno u sitnim noćnim satima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.