Sedam namirnica koje tope kilograme

Ako ste ikad pokušali da primjenite neku od poznatih dijeta, znate da brojanje kalorija i mjerenje tjelesne težine mogu potpuno da poremete vaše ciljeve. Iako djeluje da je ograničavanje unosa hrane najbolji način da se izgube kilogrami, suština je u stvari u konzumiranju dovoljno kalorija.

Loren Blejk, dijetetičar i stručnjak za sportsku ishranu u Medicinskom centru Veksner pri Državnom univerzitetu Ohajo, predlaže namirnice koje vam mogu pomoći da ostvarite željenu tjelesnu težinu i tijelo iz snova.

 

Avokado

 

Uprkos ranijim stavovima prema mastima, zdrave masti ne treba da vam budu neprijatelj, kažu rezultati jedne studije iz 2016. godine, objavljene u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology. Avokado sadrži zdrave masti koje mogu da vam pomognu da ostanete siti i zadovoljni, kaže Blejk. “Za avokado volim da kažem da je prirodni puter,dodaje ona i preporučuje da se ovo voće namaže na parče tosta od cijelog zrna pšenice. “Ako nemam avokado u kući, vrijeme je za odlazak u prodavnicu!

 

Bobičavo voće

 

Јedna studija iz 2015. godine, objavljena u časopisu BMЈ, ustanovila je da se osobe čija je ishrana bogata flavonoidima-ima ih u bobičavom voću, crnom luku i čak i vinu-manje goje kako stare. Blejk ih takođe voli zbog visokog procenta vlakana i vode. “Imaju nešto niži glikemijski indeks, tako da vam neće tako brzo skočiti šećer u krvi&rsquo, kaže ona.

 

Sočivo i pasulj

 

Vlaknaste namirnice kao što su sočivo i pasulj vam pomažu da duže ostanete siti, objašnjava Blejk. “Vlakna potiču od svih jestivih biljaka, a biljke obično imaju više kalorija tako da možete više da ih jedete, kaže ona. “Više volim da mi kažu da mogu da jedem više nego manje nečega! Istraživanja podržavaju ovaj stav: u jednoj studiji iz 2015. godine, objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, navodi se da veći unos vlakana može da donese više koristi nego restriktivniji plan ishrane.

Nemasni proteini

 

Masna riba kao što je losos, koji je bogat omega-3 masnim kiselinama, bijelo meso kao što je piletina ili ćuretina, mogu da vam pomognu da se zaštitite od neželjenih kilograma, kaže Blejk. Nemasni proteini, bez obzira da li su biljnog ili životinjskog porijekla, mogu da vam pomognu da ostanete siti, objašnjava ona. Kao dio mediteranske ishrane, nemasni proteini se već dugo smatraju moćnim sredstvom za mršavljenje, prema rezultatima nekoliko studija.

Povrće bez skroba

 

Kod mršavljenja, Blejk savjetuje svoje klijente da pola tanjira napune povrćem bez skroba kao što je paprika, karfiol, pečurke, brokoli, špargla i prokelj. U povrće bogato skrobom, s druge strane, spadaju krompir, grašak i kukuruz. U jednoj studiji iz 2015. godine, objavljenoj u časopisu PLOS one, istraživači sa Harvard univerziteta su ustanovili da su, nakon 24 godine, muškarci i žene koji su unosili povrće bez skroba, koje je bogatije vlaknima i ima manje ugljenih hidrata, mršavili. Kao i bobičavo voće, namirnice bez skroba imaju niži glikemijski indeks, što znači da dovode do manjeg skoka šećera u krvi i manje gladi.

 

Žitarice od cijelog zrna

 

Iako su pšenica i hljeb postali predmet debata u krugovima koji zastupaju holistički velnes, Blejk kaže da su žitarice od cijelog zrna-koje su takođe bogate vlaknima-važan dio zdrave ishrane. To ne znači da treba da potpuno da se odreknete hljeba! “Volim namirnice kao što su smeđi pirinač i ovsena kaša, kaže Blejk, “zato što su to žitarice od cijelog zrna koje obično imaju malo više vlakana od hljeba. Ako se odlučite za hljeb, Blejk predlaže varijantu od 100 odsto pšenice sa cijelim zrnom.

Crna čokolada

 

Takođe bogata flavonoidima i zdravim mastima, crna čokolada je posljednjih godina postala sastavni dio dijeta za mršavljenje. Istraživanja povezuju njen unos sa raznim prednostima, od smanjene želje za slatkim do manjeg skoka šećera u krvi. Blejk predlaže da se počastite komadićem crne čokolade ili da umiješate crni kakao u prahu u smuti bogat proteinima sa puterom od badema ili kikirikija.

Samo naprijed, uživajte!

Izvor: Danas.rs