SEDMICA TOLERANCIJE U BRČKOM

Lokalni tim „ NO hate“  Brčko je tim koji podržava kampanju protiv govora mržnje na internetu. Osnovan je radi prevencije i borbe protiv incidenata koji su motivisani mržnjom i predrasudama. Pošto nam se bliži sedmica tolerancije i kako smo mi uvijek tu da širimo mir, toleranciju i ljubav, osmislili smo niz aktivnosti, koje ćemo zajedno sa građanima implementirati tokom te sedmice. Lokalni tim „ NO hate“ se udružio sa već poznatom mrežom  „Promoviši pozitivno“, da bi zajedničkim kapacitetima pokušali da usmjere lokalnu zajednicu da misle pozitivno. Mreža „Promoviši pozitivno“Brčko je neformalna mreža nevladinih organizacija , koja ima za cilj da promoviše toleranciju i da se bori protiv svih oblika diskriminacije u našoj zajednici, nastala u okviru projekta Misije OSCE-a u BiH, koji se bavi prevencijom i borbom protiv incidenta počinjenih iz predrasuda.  Imajući u vidu da je Brčko distrikt uvijek promovisao toleranciju, te bio uvijek otvoren za sve vrste različitosti, njegovao toleranciju i duh zajedništva, osnovana je ova mreža “Promoviši pozitivno“.

Zajedničkim djelovanjem realizuju kampanju „Biram da vol&m“ u sklopu koje se realizuje „Sedmica tolerancije“ koja traje od 11.11.2014. do 18.11.2014. U toku sedmice će se održavati različite aktivnosti, koje će biti u skladu sa samim imenom sedmice. Tako će se 11.11.2014. održati edukativna radionica, na kojoj  ćemo moći steći nova saznanja i potrebne informacije o toleranciji i različitostima, i govoru mržnje na intrenetu. Već 17.11.2014. godine imaćemo kreativnu radionicu, na kojoj ćemo moći istražiti svoju kreativnu stranu, zaviriti u našu maštu i naša osjećanja prenijeti na naše radove. Veliki događaj koji će zaključiti sedmicu je u vidu vesele ulične akcije, tokom koje ćemo širiti ljubav, toleranciju i prihvatanje različitosti, promovisati platformu www.supergradjani.ba koja je nastala  u sklopu projekta OSCE Misije u BIH. Glavna aktivnost „Sedmice tolerancije“ jeste krečenje uvredljivih grafita u gradu. Ono što bi nam bilo veoma drago jeste i to da se Vi uključite u naše aktivnosti.

Vaše sudjelovanje očekujemo kroz sve aktivnosti, prvi korak koji možete napraviti jeste taj da nam pošaljete svoje literarne radove ili video klipove koji se tiču borbe protiv govora mržnje, promovišu toleranciju i različitost, borbu protiv predrasuda. Itekako vrijedna spomena jeste i nagrada za najbolji rad tj. tablet preko kojeg će dobitnik moći reducirati govor mržnje prisutan najviše na društvenim mrežama. Takođe, najbolji rad će biti promovisan i putem stranice www.supergradjani.ba

Vaše radove možete slati na mail adresu nohatebrcko@gmail.com

Pozivamo sve mlade ljude dobre volje, koji imaju od 14 godina pa do 30 godina, da  se pridruže našim aktivnostima i na taj način daju svoj doprinos u uspostavljanju tolerantnog društva i pozitivnog duha naše zajednice. Zajedno možemo sve!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.