Slanina saveznik tokom dijete

Morski plodovi sadrže više holesterola od slanine, poručuju stručnjaci i ističu da ovaj proizvod može da bude i saveznik tokom dijete!

Zbog toga što doprinosi sitosti i daje energiju, slanina je veoma tražen proizvod. Doduše, izaziva i grižu savjesti zbog straha od masnoće i moždanog udara.

”Međutim, morski plodovi sadrže više holesterola od slanine”, kaže nutricionista i dijetetičar Milka Raičević, javlja RTS.

O tome treba razmisliti prije nego što ovu namirnicu optužimo da je krivac za višak holesterola, triglicerida i bolesti kakva je moždani udar.

„U slanini ima samo dva odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima“, istakla je Milka Raičević.

Neobična je i preporuka ovog dijetetičara da je slanina korisna čak i za one koji drže dijetu.

„Naš organizam je kompjuter. On zna kako se namučio da sačuva tu masnoću. Sledeći put kada krenete na dijetu, on lageruje, skuplja, ne dozvoljava da se to lako pusti iz organizma“, naglasila je Raičevićeva.

Međutim, važan je način pripreme.

„Kada kuvate slaninu, izbacite početnu masnoću. Lakše možete termički obraditi slaninu kada je prosušite“, objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata masnoćama stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.