Sljedeće sedmice otkup potraživanja

BANJALUKA – Ugovor o otkupu potraživanja između komercijalnih banaka sa sjedištem u RS i Fonda solidarnosti RS, kojim će se privrednim društvima, između ostalog, obezbijediti novac za nabavku dodatnih količina robe za prodaju po “vaučer modelu”, definisan je u petak, dok će potpisivanje biti organizovano početkom sljedeće sedmice.

Kako je saopšteno iz Privredne komore RS, ugovorom se uređuju međusobna prava i obaveze u pogledu otkupa potraživanja koje će banke vršiti od privrednih subjekata koji su prodali robu ili usluge putem elektronske kartice “Obnova Srpske”.

“Ovim ugovorom, kojim će se privrednim društvima obezbijediti novac za nabavku dodatnih količina robe, između ostalog, definisano je da banka neće zahtijevati nikakva sredstva obezbjeđenja od privrednih subjekata po osnovu otkupljenih potraživanja”, saopšteno je iz Privredne komore RS.

Naime, kako su “Nezavisne” objavile prije nekoliko dana, brojna preduzeća u RS koja su se prijavila za prodaju platnim karticama Fonda solidarnosti RS nemaju dovoljno robe da ispune sve zahtjeve, a nemaju ni sredstva za nabavku novih količina, s obzirom na to da je rok za naplatu potraživanja od Fonda devet mjeseci. Iz tog razloga organizovani su sastanci predstavnika Fonda, komercijalnih banaka, a uz koordinaciju Privredne komore RS, kako bi se iznašli modeli za rješavanje ovog problema.

Iz Privredne komore RS su kazali da su svjesni da nijedno preduzeće ne može da podnese toliki teret po pitanju obrtnog kapitala i da su im potrebne dodatne finansije od banaka, te su naglasili da će privrednici ovim, u suštini, dobiti brže novac i moći da nastave s isporukama proizvoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.