Slovenija i Nemačka raj za lekare!

U potrazi za boljim uslovima rada i života, Srpsku svake godine napusti oko 40 lekara, koji sreću najčešće okušavaju u Sloveniji i Nemačkoj!

 

EU NOVA STANICA… Bolji uslovi za rad, plata “bogovska”

U Komori doktora medicine RS kažu da su najčešći razlozi odlaska naših lekara u inostranstvo nemogućnost da dobiju posao ili specijalizaciju, ali i visina plate koja je veća od pet do dest puta.

Naime, dok lekar opšte prakse u Srpskoj mesec dana radi za oko 700 evra (1.400 KM), a specijalista 800 evra (1.600 KM), plata lekara u Sloveniji kreće se oko 3.500 evra?! S druge strane, plata doktora-početnika u Nemačkoj iznosi 4.000, a specijaliste sa 12 i više godina iskustva od 7.000 do 8.000 evra!

Stvarni broj je manji

Zanimljivo je da je i Hrvatsku, od ulaska u EU u julu prošle godine, napustio 91 lekar, a čak 600 je zatražilo dokumentaciju za odlazak, iako je prosečna plata specijaliste u toj zemlji oko 2.000 evra.

Prosečna starost lekara koji odlaze na rad u inostranstvo je 41 godina, 77 odsto onih koji su otišli mlađi su od 45 godina, a gotovo polovina njih ima između 35 i 45 godina.

Lekari u BiH najmanje plaćeni!

Analiza portala “posao.ba” lane je pokazala da je BiH među tri zemlje u regionu koje najmanje plaćaju svoje lekare, dok su lekari i medicinsko osoblje iz ove države među pet najtraženijih zanimanja, kada je reč o oglašavanju stranih tržišta rada.
Pored Nemačke i Slovenije, prošle godine je postojala i potražnja za stručnjacima medicinske struke iz BiH i za Austriju, Katar i Dubai.
S druge strane, istraživanje nevladine organizacije “Balkan projekt” pokazalo je da u BiH na 1.000 stanovnika dolazi samo 1,42 lekara, dok je evropski prosek 3,4.

Među lekarima koji odlaze dominiraju anesteziolozi, internisti, ginekolozi i radiolozi. Najviše ih je otišlo u Nemačku, Švedsku, Irsku i Veliku Britaniju.

U Ministarstvu zdravlja Hrvatske kažu da im trenutno ne mogu ponuditi bolje plate, ali najavljuju mere koje bi trebalo da privole lekare da ostanu u zemlji.

U Komori doktora medicine RS ističu da godišnje izdaju od 30 do 40 potvrda o nekažnjavanju, odnosno da toliko doktora za 12 meseci ode iz Srpske.

– Naime, kada doktori odlaze na rad u inostranstvo, onda im budući poslodavac i komora na čiju teritoriju odlaze traži ovu potvrdu. Naravno, nikada svi ne dobiju pozicije koje im odgovaraju, tako da je broj stvarnih odlazaka sigurno manji – kaže za Press predsednik ove komore, dr Nebojša Jovanić.

Prema njegovim rečima, potvrde traže uglavnom mladi doktori koji govore strane jezike i imaju položene tražene stepene znanja jezika – kako specijalisti, tako i doktori opšte prakse koji odlaze na specijalizacije.

– Iz razgovora sa njima, može se zaključiti da najčešce odlaze u Nemačku i Sloveniju – ističe dr Jovanić.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *