Sniježne padavine izazvale probleme u Srpskoj

Drugi dan na području opštine Novi Grad bez struje su kompletna seoska područja, a danas i pojedini prigradski dijelovi, pri čemu najviše kvarova izaziva vlažan snijeg koji ruši drveće na dalekovode, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

U pojedinim dijelovima opštine Novi Grad ne rade ni fiksni telefoni zbog problema snabdijavanja električnom energijom.

Snijeg pada od srijede, 4. februara, ali sa većim intenzitetom tokom noći između četvrtka i petka, 5. i 6. februara.

U gradskoj zoni visina snježnog pokrivača dostigla je 38 centimetara, a u seoski područjima premašio je 50 centimetara.

 

Foto: RTRS

Foto: RTRS

 

Na putu Novi Grad-Bihać na izlazu iz grada kod nadvožaka palo je drvo, pa se saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom. Dosta palih stabala i grana ima i u užem području grada.

Vlažnog snijega ima na svim magistralnim i regionalnim putevima, autobuski saobraćaj je otežan, a na seoskom podruju i ne saobraća.

Svi putevi na području grada Banjaluka i saobraćajnice u samom gradu prohodne su za saobraćaj, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka Zoran Novaković.

On kaže da zbog snijeg, koji i dalje pada, zimske službe čiste sa saobraćajnica, trotoara i pješačkih prolaza.

Novaković je podsjetio građane na obavezu da čiste snijeg ispred svojih stambenih objekata i poslovnih prostora.

Na području grada Banjaluka snijega najviše ima u seoskom području, i to Stričićima i Pavićima 40 centimetara, zatim na Kola, Goleša, Aginog sela, Krina i LJubačeva oko 20 centimetara. U samom gradu snijeg je visine oko 10 centimetara.

Električne energije nema ni cijela opština Krupa na Uni, kao ni 11 sela koje energijom napaja prijedorska elektrodistribucija. Iz HMZ Republike Srpske najavljuju prestanak padavina.

Ovog jutra na većini puteva u Srpskoj saobraća se otežano i usporeno. Na području donjeg Podrinja u nižim krajevima pada kiša koja ledi pri kolovozu, dok u višim predjelima pada snijeg.

Na putnim pravcima Prijedor-Novi Grad, Prijedor-Sanski Most i Kozarska Dubica-Gradiška, zbog težine snijega dolazi do obaranja stabala na kolovoz.

 

Foto: RTRS

Foto: RTRS

 

Zbog sniježnih nanosa i dalje je neprohodan regionalni put Ulog-Klanci -preko prevoja Morine.

Mrkonjić Gradu i susjednim opštinama protekle noći palo je deset do 25 centimatara novog snijega koji je donio dodatne probleme u odvijanju saobraćaja i snabdijevanju električnom energijom u planinskim selima.

Na otklanjanju kvarova angažovane su ekipe mrkonjićke „Elektrodistribucije“ i do noći svi potrošači biće uredno napajanje strujom.

Na širem području Romanije za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca, dok se korištenje lanaca za ovu kategoriju vozila preporučuje i na ostalim dionicama koje vode preko planinskih prevoja.

Iz Auto-moto saveza Srpske apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i obavezno koriste zimsku opremu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *