Srednjoškolci krečili uvredljive natpise

sssssLokalni tim „NO hate“  Brčko je tim koji podržava kampanju protiv govora mržnje na internetu. Osnovan je radi prevencije i borbe protiv incidenata koji su motivisani mržnjom i predrasudama.

Kampanja #biramdavolim je pokrenuta u suradnji sa „No Hate“ lokalnim  timom Brčko te mrežom „Promoviši pozitivno“  u svrhu zajedničke borbe protiv govora mržnje na internetu. Govor mržnje nije nova tema ali njegova online dimenzija i potencijalna šteta u demokratskim procesima nam daje velike razloge za djelovanje.

 

Mreža „Promoviši pozitivno“ Brčko je neformalna mreža nevladinih organizacija , koja ima za cilj da promoviše toleranciju i da se bori protiv svih oblika diskriminacije u našoj zajednici, nastala u okviru projekta Misije OSCE-a u BiH, koji se bavi prevencijom i borbom protiv incidenta počinjenih iz predrasuda.  Imajući u vidu da je Brčko distrikt uvijek promovisao toleranciju, te bio uvijek otvoren za sve vrste različitosti, njegovao toleranciju i duh zajedništva, osnovana je ova mreža “Promoviši pozitivno“.

 

Zajedničkim djelovanjem smo realizovali „Sedmicu tolerancije“2 čiiji je cilj prevencija govora mržnje, širenje ljubavi i promocija bezbjednog korištenja interneta. „Sedmicu tolerancije“ smo zaključili današnjom uličnom  akcijom gdje su učesnici JU Poljoprivredne i medicinske škole dijelili promotivne materijale u centru grada kako bismo građane upozorili na govor mržnje koji je, nažalost, sve prisutniji na društvenim mrežama. Također smo danas vršili i krečenje grafita u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH, kojoj se ovim putem zahvaljujemo na podršci i učešću. Ovom dugogodišnjom tradicijom Omladinski centar „Vermont“ želi preventivno djelovati na mlade ljude kako bi se smanjio broj incidenata koji je najčešće motivisan predrasudama, stereotipima i mržnjom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.