Sušenje veša na radijatorima uzrok infekcija

GLAZGOV – Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija, piše portal Magazin.

Inače, stručnjaci kažu da pored radijatora uvjek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh toliko isušuje, a to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa koja postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Takođe se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmladji.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odeće pronadje alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 odsto domaćinstava u Glazgovu, gdje je studija sprovedena.

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcije disajnih organa su brojni – kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.