Sveti mjesec za administraciju

BIJELJINA, Od početka godine, praktično od prvog januara, zaposleni u državnim i privatnim preduzećima, kao i u lokalnim upravama, imali su samo dva radna dana. Svake godine veći dio januara, posebno kada vjerski i republički praznici „padnu“ u sredinu sedmice, proteknu u slavlju i obilježavanju praznika i krsnih slava, te nije ni čudno što je ovaj mjesec već dobio epitet „sveti januar“, kaže za poslovni portal CAPITAL Nebojša Andrić, sekretar Regionalnog sindikalnog centra u Bijeljini.

Na pitanje, da li je neko preciznije izračunao koliko privreda gubi već na početku poslovne godine zbog velikog broja neradnih dana, Andrić kaže da preciznih analiza nema. No, sigurno je da se oni mjere desetinama miliona maraka.

Poslodavci veći broj neradnih dana doživljavaju kao mogućnost ušteda električne energije i drugih energenata, ali je činjenica da radnici u zimskim mjesecima uglavnom rade u hladnim i nedovoljno zagrijanim halama“, ističe Nebojša Andrić.

On kaže da je puno važnije od neradnih dana to, da li su radnicima isplaćene zarađene plate i doprinosi, jer ni praznici se ne mogu dostojno obilježiti ukoliko su prazni radnički džepovi i kućni budžeti.

Andrić ističe da značajan broj poslodavaca još uvijek zloupotrebljava svoje pozicije i funkcije, jer radnicima ne uplaćuju redovno doprinose za PIO i FZO, tako da mnogi radnici ne mogu iskoristiti ni zakonske rokove za odlazak u penziju.

Doprinosi za PIO uplaćuju se u mnogim preduzećima pojedinačno, kada radnik stekne zakonske uslove za penzionisanje. Nakon blokade žiro-računa u mnogim bijeljinskim preduzećima, zbog likvidacije Bobar banke, čak se ni pojedinačne uplate doprinosa ne mogu realizovati u tim preduzećima“, kaže Nebojša Andrić, navodeći primjer Poljoprivrednog dobra „Semberija“ i drugih bijeljinskih preduzeća kojima su blokirani žiro – računi u Bobar banci.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.