Svi Norvežani postali milioneri

Vrijednost norveškog naftnog fonda gotovo je udvostručena za poslednje tri godine, zbog čega su sada svih 5,2 miliona građana Norveške milioneri, makar na papiru.

Prema saopštenju Norveške centralne banke, ovaj investicioni fond, koji u svom vlasništvu drži akcije, obveznice i imovinu, uspio je da u prošloj godini stvori stopu povraćaja od svojih investicija širom svijeta u visini od 7,6 odsto.

Zahvaljujući tome u njegovoj kasi se na kraju prošle godine našlo 6,431 milijarda kruna (745,1 milijarda evra), dok je krajem 2011. godine vrijednost fonda bila 3,312 milijardi kruna, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnje povećanje vrijednosti fonda za 544 milijarde kruna u odnosu na 2013. godinu pripisuje se prije svega zaradi fonda na berzama, budući da preko 60 odsto njegovog portfolija čine dionice.

Kako bi platila buduće troškove, Norveška tradicionalno ostavlja po strani cjelokupan prihod koji ostvaruju državne naftne kompanije, dok vlada ne smije da povlači iz fonda više od 4,0 odsto godišnje – projektovani godišnji profit fonda – da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

“Moramo biti spremni na zarade koje nisu tako visoke u budućnosti”, izjavio je guverner Centralne banke Norveške Uistejn Ulsen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *