Tamburica fest među najboljim festivalima etno muzike na svijetu

Međunarodni festival tamburaške muzike “Tamburica fest”, koji se u vojvođanskom selu Deronje i u Novom Sadu održava od 2008. godine ušao je u najuži izbor za najbolji festival etno muzike na svijetu, izjavio je danas predsjednik Svjetske asocijacije festivala, umjetnika i izvođača (VAFA) Dono Cvetkov.

Cvetkov se nalazi u Novom Sadu u jednoj vrsti inspekcije povodom izbora za tu prestižnu titulu, a novinarima je rekao da su osim “Tamburica festa” u konkurenciji i tradicionalni etno festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Rusiji, SAD, Mađarskoj, Kazahstanu i Ukrajini.

“Došao sam da se do detalja upoznam sa festivalom koji nije biznis, nego ozbiljna kulturna misija na svjetskom nivou. Za razliku od većine festivala “Tamburica fest” istinski njeguje tradiciju, ima jedinstven karakter za doprinos svjetskoj kulturnoj baštini i mogu reći da je u najužoj konkurenciji za dobijanje titule najboljeg etno festivala na svijetu”, rekao je Cvetkov novinarima.

Osnivač “Tamburica festa” Јovan Pejčić je rekao da on i tim koji je okupljen oko tog festivala pomenutu nominaciju doživljava kao posebno priznanje za predan rad u predhodnih devet festivalskih godina.

“Nastavićemo sa našom misijom i posebno nam je drago što Novi Sad, koji je i Evropska prestonica kulture 2021. i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine, ima još jednu značajnu nominaciju za prestižno priznanje”, rekao je Pejčić.

Za predhodnih devet godina postojanja “Tamburica fest” je okupio više od 500.000 posjetilaca i više od 160 orkestara iz svih krajeva svijeta.

Izvor: Tanjug