Traže radna mjesta i stabilizaciju privrede

BANJALUKA – Borci i penzioneri tražiće od nove vlade Republike Srpske ulaganja u privredu i otvaranje novih radnih mjesta, manju javnu potrošnju i veću odgovornost društva prema ovim kategorijama. Poslodavci će insistirati na usvajanju novog zakona u radu.

Milomir Savčić, predsjednik BORS, rekao je da će ova populacija od nove vlade zahtijevati da radi na stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta i otvaranju radnih mjesta.

“Kada RS bude ekonomski stabilna i mi ćemo lakše rješavati svoje probleme”, zaključio je Savčić.

On je dodao da je pitanje nezaposlenosti demobilisanih boraca prioritet, koji će postaviti pred novu vladu.

“Takođe, zakoni se selektivno primjenjuju prema optuženim Srbima za ratne zločine i tu se radi o očiglednoj diskriminaciji. Zato ćemo obavezati naše institucije da svi zajedno povedemo više računa o ovoj kategoriji boraca”, naglasio je Savčić.

Zahtjevi penzionera biće slični dosadašnjim, rekao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

“Očekivanja ove populacije nisu u potpunosti ispunjena, ali u ovakvoj ekonomsko-socijalnoj situaciji ipak možemo biti zadovoljni postignutim”, istakao je Rakulj, koji smatra da su postojeća zakonska rješenja dobra, ali je problem u njihovom sprovođenju.

“Zato ćemo od nove vlade tražiti da stavi akcenat na dosljedno sprovođenje propisa i pooštravanje kontrole uplate doprinosa. To će značiti da će se morati povesti više računa o tome koliko poslodavci uplaćuju u Fond PIO”, naglašava Rakulj.

Takođe, dodao je da se moraju smanjiti izdvajanja javnom sektoru koja opterećuju budžet, te povećati ulaganja u privredu.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS pred novu vladu izlaze s “Prioritetnim zahtjevima poslovne zajednice”, potvrdio je Predrag Zgonjanin, predsjednik ove unije. Suštinu njihovih zahtjeva činiće donošenje novog zakona o radu, predlaganje mjera za podsticanje privrede, te mjere za smanjenje javne potrošnje i suzbijanje sive ekonomije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *