U Beču postavljen prvi defibrilator na ulici!

BEČ – Prvi defibrilator (uređaj koji može pomoći kod zastoja rada srca) na ulici postavljen je ovih dana u centru Beča, na uglu trga Frejung (Freyung) i ulice Štrauh (Strauchgasse), u blizini Bank Austrija Kunstforuma, poznatog prostora za umjetničke izložbe.

Upravo iznenadna smrt zbog zastoja rada srca je najčešći uzrok smrti u Austriji. Samo u Beču i do 3.500 ljudi godišnje umire zbog infarkta srca. Zato je, na mjestima gdje se okuplja velik broj ljudi, danas uobičajeno vidjeti defibrilatore, slično, na primjer, aparatima za gašenje požara. U Beču ih je trenutno oko 500.

Međutim, do sada su defibrilatori bili samo u zatvorenim prostorima, kao što su aerodromi, sportske, kongresne i sajamske dvorane, veće upravne zgrade i unutrašnjosti nekih drugih objekata. Ubuduće će defibrilatori biti i na većim pješačkim zonama na otvorenom.

Pored strogog, istorijskog centra Beča, Prve bečke opštine, rezervisane uglavnom za pješake, koji se tu kreću u velikom broju, defibrilatori će biti postavljeni na pješački prometnijim mjestima i u 3. i 4. gradskoj opštini.

Od proljeća 2015. će u Beču biti ukupno 10 ovakvih defibrilatora. Dugoročan plan je da Beč ima 50-70 defibrilatora na ulicama. U slučaju potrebe, defibrilator se može izvaditi iz specijalnog uličnog stalka, sa jasnim uputstvima kako se sa njim radi. Njegovo vađenje automatski aktivira globalno pozicionisanje i informiše centralu bečke profesionalne Hitne pomoći o lokaciji događaja, piše Kurir.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.