U Janji kod Bijeljine i dalje veliki broj zaplavljenih kuća, Sava u porastu

ISTOČNO SARAJEVO – U velikom dijelu Janje voda se zadržala, te je i dalje zaplavljen veliki broj kuća u ovoj bijeljinskoj mjesnoj zajednici, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

Vodostaj rijeke Save je i dalje u znatnom porastu, a prema posljednjim informacijama s terena ponovo je u porastu i vodostaj rijeke Lukavac.

U Bijeljini je juče donesena odluka o proglašenju vanredne situacije na nekim područjima tog grada, u slivu rijeke Drine (manje rijeke Janja i Modran) te u slivu rijeke Save (manje rijeke Gnjica i Lukavac).

Stanje se normalizuje na područjima koja su bila zaplavljena, odnosno na kojima se voda još zadržala, stoji u saopštenju Civilne zaštite RS-a.

U opštini Modriča, usljed izlivanja rijeke Bosne i bujičnih potoka, poplavljene su znatne poljoprivredne površine u mjesnim zajednicama Dugo Polje, Vranjak, Vranjak jedan, Koprivna i Botajica.

Iz Civilne zaštite RS-a se navodi da se vrši sanacija nasipa u Doborima, te čišćenje kanala u Borovom Polju i Skugriću.

Saobraćaj na regionalnom putu Doboj – Modriča u mjestu Vranjak i dalje je u prekidu.

U opštini Derventa i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplave. Vodostaj rijeke Ukrine iznosi 455 centimetara, što je za 20 centimetara više u odnosu na jutrošnje mjerenje.

Naseljeno mjesto Jasenice je i dalje okruženo vodom, a iz pet stambenih objekata u mjesnim zajednicama Polje i Agići podzemne vode su se povukle.

U Doboju vodostaj rijeke Bosne je u opadanju i prema mjerenju u 12 sati iznosio je 370 centimetra, što je za 60 centimetara manje u odnosu na mjerenje u 7.00 sati.

Trenutno nema opasnosti od izlijevanja rijeke Bosne.

Na magistralnom putu Doboj – Modriča u mjestu Ritešić u 12.25 sati uspostavljen je saobraćaj koji se odvija naizmjenično jednom trakom.

Magistralni put Doboj – Tuzla, u naselju Stanić Rijeka, je i dalje u prekidu, kao i regionalni put Doboj  – Modriča, u mjestu Vranjak.

U Zvorniku rijeka Sapna se povukla u svoje korito. Voda iz poplavljenih kuća u naselju Ekonomija se povukla, a stanje se stabilizuje.

Nakon obilaska terena koji je poplavljen od rijeke Sapne, utvrđen je broj poplavljenih objekata po mjesnim zajednicama Cer – tri kuće, Ristići – dvije kuće, Lupe – četiri kuće, Đulići – pet kuća, Ekonomija – 18 kuća i Čelopek – pet kuća.

U Loparama povlačenjem rijeka Gnjice, Lukavca i Janje u svoje korito voda sa zaplavljenog područja na ovoj opštini se, takođe, u značajnoj mjeri povukla ostavljajući za sobom vodene džepove.

Pojedine mjesne zajednice na ovoj opštini su bez napajanja električnom energijom. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Vodosnabdijevanje opštine Lopare je u prekidu zbog oštećenja vodovoda na izvorištima Risovac, Veselinovac i Kapjevac. Risovac i Veselinovac će biti osposobljeni u narednom periodu, a za Kapjevac će biti potrebna rekonstrukcija koja će se u narednom periodu vršiti u saradnji sa UNDP-om.

Fiksna i mobilna telefonija je djelimično proradila. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Magistralni put Bijeljina – Tuzla i dalje je u prekidu zbog oštećenja mosta u mjestu Tobut, a saobraćaj se odvija alternativnim pravcem. Regionalni putni pravci su sa otežanom prohodnošću zbog oštećenja mostova na putnim pravcima prema Čeliću i Tuzli.

Otežan je prolaz na relaciji Lopare – Bijeljina preko Piperaca kod mjesta Mrtvica zbog oštećenja mosta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *