U RITE Ugljevik uloženo 157 miliona KM

UGLJEVIK, U Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“ u posljednjih pet godina, od 2009. do 2014. godine, investirano je ukupno 157 miliona KM u nabavku nove opreme i rudarske mehanizacije, kaže Žiko Krunić, generalni direktor RiTE „Ugljevik“.

 Od ukupnih investicija, 82 miliona maraka uloženo je u Rudnik, a 73 miliona KM u termoelektranu.

Krunić ističe da se investicioni ciklus nastavlja i u ovoj godini, u kojoj su planirane investicije od 40 miliona KM, od čega će na rudniku biti realizovano 24 miliona investicija, a na termoelektrani 15,6 miliona KM.

„Investicije imaju za cilj podizanje pouzdanosti i efikasnosti rada RiTE. Sve što smo do sada investirali, uglavnom smo za to koristili vlastite izvore. Ostvarili smo značajne uštede otkako ne angažujemo tzv. „treća lica“ i otkako za poslove iskopavanja jalovine koristimo vlastitu mehanizaciju“, kaže Krunić.

Nabavka nove rudarske mehanizacije nastavljena je i u ovoj godini, a u aprilu je u rad pušten i veliki bager, vrijedan oko sedam miliona maraka, najveća do sada nabavljena radna mašina u preduzeću. Krunić kaže da RiTE „Ugljevik“ trenutno ima najmoderniju rudarsku mehanizaciju u regionu, koja će biti korištena i na novom površinskom kopu „Ugljevik – istok“. On kaže da se na ovaj način stvaraju svi neophodni uslovi za nesmetan rad termoelektrane do 2039. godine.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *