U srpskom udžbeniku Kosovo nije u Srbiji

Јavno preduzeće Zavod za udžbenike Srbije izdao je radnu svesku iz geografije za šesti razred osnovne škole u kojoj je na svim mapama Kosovo i Metohija “otcijepljeno” od Srbije, piše beogradski dnevnik “Blic”.

Na mapi koja prikazuje južnu Evropu, ali i na drugim mapama u ovom udžbeniku čiji su autori Rada Sitarica i Milutin Tadić, Kosovo i Metohija je uokvireno linijom za obilježavanje granice zemalja.

Reporteri “Blica” juče nisu uspjeli da je kupe u knjižarama Zavoda za udžbenike jer je svuda rasprodata još u septembru i najzastupljenija je radna sveska iz geografije u školama.

Zavod za udžbenike ne priznaje grešku, ali, ipak, najavljuje nove prepravljene primjerke.

“Uvidom u radnu svesku, vidi se razlika u linijama koje predstavljaju državnu granicu i upola tanjoj liniji koja predstavlja pokrajinsku granicu. Međutim, takva, upola tanja linija, ne postoji kada je riječ o Vojvodini”, rekli su listu u Zavodu za udžbenike.

Zavod za udžbenike, kako navode, nema namjeru da dovodi u pitanje nejasnoću koja se pojavila i zato će povući kompletan do sada odštampan tiraž i zamijeniti ga novim primjercima u kojim će razlika u ucrtanim linijama biti očiglednija.

U Ministarstvu prosvjete Srbije kažu da su svjesni čestih grešaka u udžbenicima, te da će novim Nacrtom zakona o udžbenicima, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biti mnogo veća odgovornost na izdavačima, a postupak odobravanja udžbenika biće transparentniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.