Učiteljice sakupljaju novac za tople učionice

U petorazrednoj područnoj osnovnoj školi u zvorničkom selu Snagovo skoro da se ne čuju graja i galama učenika.

U dvije učionice, koliko ih škola ima, đaci svih pet razreda imaju nastavu, svako iz svog predmeta. Saznajemo da je njih 31 na nastavi, piše Avaz.

Nastavni plan

Učiteljice se, kako nam kažu, bez obzira na uslove u kojima rade, dobro snalaze. Svaka predaje na način kako to propisuju nastavni plan i program i, osim na hladnoću u učionicama, ni na šta drugo se ne žale. Kažu, dobro je da rade, bez obzira na to odakle i koliko putuju do radnog mjesta.

Sve su visokoobrazovane. Amela Bajrić svakodnevno do Snagova putuje iz Banovića, Mileva Đokić iz Zvornika, Edina Vildić iz Memića kod Kalesije, a Meliha Delić iz susjednih Hajvaza. Mileva predaje engleski, a Amela, Edina i Meliha razrednu nastavu.

”Ništa nam ne predstavlja problem osim hladnoće. Zimi ono malo drva što dobijemo valja rasporediti racionalno, da djeci ne bude hladno. Učionice i nekako ugrijemo, ali ostale prostorije teško. Najgore je što se djeca porazbolijevaju od hladnoće”, pričaju ove ljubazne djevojke, čijem profesionalnom damaru mogu pozavidjeti mnogi prosvjetari u daleko uređenijim i uvjetnijim školama.

Traže pomoć

Učiteljice, kako ih đaci oslovljavaju, ovih dana odlučile su pokrenuti humanitarnu akciju  kako bi u školi u kojoj rade bilo uvedeno grijanje. Trenutno šalju pisma na brojne adrese u zemlji ne bi li negdje zakucalo humano srce i pomoglo im da ugriju školu.

Poziv firmama, sportistima…

Učiteljice pozivaju estradne ličnosti, sportiste, firme, svakoga za koga misle da bi mogao, bez posljedica po svoju egzistenciju, odvojiti barem koju stotinu maraka, da se pridruži akciji pomoći školi na Snagovu. Vjeruju da takvih u BiH ima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *