Udružena proizvodnja voćara iz četiri opštine

BANJALUKA, Udružena proizvodnja i mnogo lakši plasman voća na tržište, posebno inostrano, razlog je zbog kojeg su voćari Gradiške, Kozarske Dubice, Laktaša i Srpca odlučili da pokrenu kooperativu u oblasti voćarske proizvodnje.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je ova inicijativa planirana godinama, ali da se konačno devet velikih i 16 malih proizvođača, u saradnji sa njemačkom organizacijom GIZ, odlučilo na ovaj korak.

Prema njegovim riječima, proizvođači će imati zajedničku proizvodnju, plasman, jednoobraznu tehnologiju, zaštitu voćnjaka posebno kada je riječ o zajedničkoj nabavci hemije do 20 odsto jeftinije nego pojedinačno.

„Unijeli smo oko 2.000 hektara površine raznih voćaka. Plasiraćemo od 2.000 do 3.000 vagona voća prve klase“, istakao je Dojčinović.

On je dodao da postoji zainteresovanost ruskog i tržišta nordijskih zemalja za voće, ali da je ranije bilo teško ugovoriti poslovanje jer niko nije bio zainteresovan za par šlepera voća.

„Nismo smjeli ugovarati poslove jer nismo imali dovoljne količine. Udruženi bismo tokom cijele godine imali proizvodnju, a imamo dovoljne kapacitete“, naglasio je Dojčinović.

On je rekao da su voćari za udruživanje imali podršku i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, od kojeg očekuju pomoć kada je riječ o rashladnim kapacitetima.

„Tražićemo da nam obezbijedi dio boksova, kao što su nam ranije nabavljali mehanizaciju, i da u ovom prelaznom periodu onima koji nemaju hladnjače, ili ko odveze u drugu neku hladnjaču, daju subvencije za čuvanje voća“, naveo je Dojčinović i dodao da trenutno kooperativa raspolaže sa 19 malih hladnjača. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.