Uspješno provedena kampanja Biraj život bez oružja

ISTOČNO SARAJEVO – U akciji MUP-a Republike Srpske “Biraj život bez oružja”, Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo za godinu dana prikupio je 41 dugu cijev, četiri kratke, 215 minskoeksplozivnih sredstava, oko 20.000 komada municije i 73 ostala predmeta vojne opreme.

Inspektor Sektora policije CJB Istočno Sarajevo Saša Vitković rekao je novinarima da će oduzeto oružje i oprema u narednom periodu biti uništeni.

“Cilj kampanje je animirati i informisati građane da bez ikakvih sankcija mogu predati ilegalno naoružanje”, naveo je Vitković i dodao da sve ovakve akcije daju rezultate, jer će na terenu biti manje oružja i minskoeksplozivnih sredstava.

On je pozvao građane da zaostalo oružje koje imaju predaju u najbližu policijsku stanicu, bez ikakvih sankcija.

Povodom kampanje, pripadnici CJB Istočno Sarajevo danas su dijelili promotivni materijal u Spasovdanskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu.

Rukovodilac programa “LJudska bezbjednost” u Razvojnom programu UN /UNDP/ Jasmin Porobić istakao je da su EU i Vlada Velike Britanije sa oko 500.000 dolara podržali projekat “Biraj život bez oružja” koji se provodi na području cijele BiH.

On je naglasio da je cilj kampanje jačanje svijesti građana o negativnim aspektima ilegalnog posjedovanja oružja.

“Kampanja, putem Zakona o amnestiji, omogućava građanima da dobrovoljno vrate oružje bez krivičnih ili bilo kakvih drugih sankcija”, istakao je Porobić, dodajući da je kampanja dala dobre rezultate, jer je od 26. avgusta prošle godine, kada je počela, u BiH prikupljeno više od 7.000 komada oružja i oko 300.000 komada municije i minskoeksplozivnih sredstava.

On je rekao da se akcija provodi u skladu sa međunarodnim standardima za kontrolu malog oružja, a BiH je jedna od prvih zemalja u svijetu koja provodi ove projekte u skladu sa tim standardima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.