Uvezeno 35.000 tona najlošijeg mesa

BEOGRAD – Vodeći mesni prerađivači u Srbiji uvezli su prošle godine iz inostranih klanica 35.000 tona mesa najlošijeg kvaliteta, pokazuju podaci Uprave carina Srbije.

Riječ je o otpadu koji može da se koristi u ishrani i koji potrošači u Srbiji pojedu kroz mesne prerađevine, pišu beogradske “Večernje novosti”.

List navodi da se u to ubrajaju vratovi, leđa, trtice, vrhovi krila, potkožne svinjske masnoće, kožura, crijeva i iznutrice, koje se u Srbiju najčešće uvoze iz Belgije, Španije, NJemačke, Mađarske i Slovenije.

To su dijelovi klanične prerade i spadaju u treću kategoriju mesa.

Načelnik Odjeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju Ministarstva poljoprivrede Srbije Siniša Kotur rekao je listu da nije dozvoljeno da se meso treće kategorije neobrađeno prodaje u mesarama, već mora da ide u industrijsku preradu poslije termičke obrade.

Kotur, međutim, ističe da te “najjeftinije sirovine” sigurno ima više u domaćoj proizvodnji nego što se uvozi.

“Iako je kvalitativno lošija, i dalje predstavlja meso i animalne proteine. Proizvodi od tih sirovina moraju da imaju naznačeno to na svojoj deklaraciji”, naveo je Kotur.

Nekadašnji šef katedre za upravljanje, bezbjednost i kvalitet hrane na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Radomir Radovanović potvrdio je da nešto što je označeno kao “svježi svinjski otpad” ne mora apriori da znači da je i za bacanje.

On objašnjava da tu ima kožica, ali i sitnog mesa koje nastaje prilikom obrade mesa, tetiva i vezivnog tkiva.

“To se sve koristi, ali je pitanje koliko i u kojim količinama, a kontrole su prilično slabe. LJudi treba da se zapitaju da li je moguće napraviti viršlu za 120 dinara, ako je sirovina duplo više”, rekao je Radovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *