Više desetina »kritičnih situacija« zabilježili posmatrači koalicije »Pod lupom«

SARAJEVO – Posmatrači koalicije “Pod lupom” su tokom izbornog dana zabilježili više desetina “kritičnih situacija”, od čega devet nepravilnosti koje se tiču glasanja u ime druge osobe.

U saopštenju ove koalicije navodi se da je, prema podacima sa terena, tokom izbornog dana 98,7 odsto posmatrača koalicije imalo nesmetan pristup biračkim mjestima širom BiH.

Posmatrači Koalicije su izvijestili da je 67,5 odsto biračkih mjesta bilo otvoreno u 7.00 časova, a 96,4 odsto biračkih mjesta bilo otvoreno do 7.15 časova.

Posmatrači su bili prisutni na 1.402 biračka mjesta, posmatrali su rad 142 opštinske izborne komisije, a mobilni timovi su posjetili više od 550 biračkih mjesta.

Kada je riječ o nepravilnostima, iz Koalicije navode da je u jednom slučaju to bilo “porodično glasanje” osam ljudi.

Na oko 40 odsto biračkih mjesta je zabilježen barem jedan slučaj “porodičnog glasanja”, ali je na svega njih nekoliko zabilježeno više od šest slučajeva. Na velikoj većini biračkih mjesta nije vraćeno više od pet glasača.

U Brčkom je najveća stopa vraćanja glasača sa biračkih mjesta, a sa više od šest vraćenih glasača po jednom biračkom mjestu. Na 17 odsto biračkih mjesta u Brčkom vraćeno je između šest i 25 glasača, a na 14 odsto mjesta 25 ili više glasača.

Razlog za ovo je što su se birači morali opredijeliti za državljanstvo jednog od entiteta kako bi mogli glasati, a do predviđenog roka to nisu učinili.

Na 20-30 odsto biračkih mjesta zabilježen je barem jedan slučaj da je jedno lice više puta pomagalo biračima koji su pristupili glasanju, ali je na svega nekoliko biračkih mjesta zabilježeno više od šest ovakvih slučajeva.

Kada je riječ o glasanja bez važećih ličnih dokumenata, na svega četiri odsto biračkih mjesta je primjećen bar jedan ovakav slučaj.

Posmatrači Koalicije još nadgledaju brojanje glasova i ova koalicija nevladinih organizacija će o ovome izvijestiti nakon završetka procesa brojanja glasova.

Iz Koalicije ističu da 99,7 odsto posmatrača neometano posmatra proces utvrđivanja rezultata glasanja, te da je 92 odsto biračkih mjesta zatvoreno do 19.15 časova, a preostalih osam odsto do 20.00 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *