Vlada Srpske isplatila Elektroprivredi 10 miliona KM

TREBINJE, Vlada Republike Srpske isplatila je „Elektroprivredi Srpske“ /ERS/ prvi dio /četvrtinu/ glavnice u vrijednosti od 10 miliona KM, sa kamatama, na osnovu emisije dugoročnih obveznica Republike Srpske.

„Obveznice su kupljene 9. aprila 2014. godine, uz obavezu Vlade za isplatu glavnice u četiri jednaka anuiteta jednom godišnje, uz kamatu koja se obračunava na ostatak glavnice i isplaćuje jednom godišnje zajedno sa pripadajućim dijelom glavnice“, navodi se u saopštenju iz ERS-a.

Ukupna investicija-kupovina je iznosila 40 miliona KM dugoročnih obveznica, i to Hidroelektrane /HE/ na Drini 25 miliona KM, HE na Trebišnjici 10 miliona KM i HE na Vrbasu pet miliona KM.

U ERS-u napominju da je po isteku jednogodišnjeg perioda Vlada Republike Srpske ispoštovala obavezu i uslove pod kojima su kupljene obveznice i četvrtina upisanog iznosa sa kamatom je uplaćena na transakcioni račun zavisnih preduzeća iz sastava „Elektroprivreda Republike Srpske“ 16. aprila 2015. godine.

Iz ERS-a podsjećaju da je, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, objavljen javni poziv za upis i uplatu emisije obveznica javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima.

U saopštenju se navodi da su se na javni poziv odazvale tri hidroelektrane iz sastava ERS-a, uz prethodnu odluku nadzornih odbora tih zavisnih preduzeća o investiranju-kupovini obveznica Republike Srpske i datu saglasnost Skupštine matičnog preduzeća. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.