Vlajki: Uvažavati državotvorne specifičnosti RS

BANJALUKA – Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki izjavio je danas da Turska traba da ima delikatan i diferenciran pristup prema BiH i da uvažava državotvorne i civilizacijske specifičnosti Republike Srpske, ukoliko želi da se BiH održi.

“Nije dobro praviti političke i ekonomske saveze na nacionalno-vjerskim principima. Zajednička prošlost, koja je za Tursku bila prosvjetiteljska, a za Srbe i Hrvate, okupaciona, ne može biti jedini temelj naših odnosa, jer ovdje egzistiraju dvije civilizacije – islamska i hrišćanska”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Srpske nakon sastanka sa turskim ambasadorom u BiH DŽihadom Erginajem.

Vlajki se pozitivno izrazio o ekonomskoj saradnji i istakao da Turska, kao ekonomski i politički moćna zemlja, može pomoći BiH investicijama i da tursko investiranje treba da bude ravnomjerno i politički neuslovljavano.

“Za intenzivniju saradnju, nažalost, i dalje postoje neke prepreke ideološke prirode. Srbi, koji su bili pet vijekova pod vlašću Otomanske imperije, zaziru od čestih, neodmjerenih izjava pojedinih političara u Sarajevu i Ankari koje doživljavaju kao neootomansku ekspanzionu politiku”, navodi se u saopštenju.

Vlajki je juče razgovarao sa turskim ambasadorom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.