Vojislav Simić najpoznatiji Srbin na Kasandri

AFITOS – Mnogi koji godinama traže posao u Srbiji odluče da odu iz zemlje i u inostranstvu postanu uspješni i poštovani ljudi, a tako je bilo i sa Vojislavom Simićem Simom, kako ga svi zovu u Afitosu, selu na grčkom poluostrvu Kasandra, gde se već dugi niz godina uspješno bavi ugostiteljstvom.

Sima, koji je iz Aleksinca, pet godina je pokušavao da se zaposli bilo negdje u svojoj zemlji, a kada je izgubio svaku nadu, otišao je u Grčku da bere voće.

Prvi novac koji je uštedio od branja maslina i južnog voća uložio je u restoran u selu Afitos na poluostrvu Kasandra. Poslije petnaest godina rada u Afitosu, Sima ima četiri restorana i više od 70 zaposlenih.

Nema tog turiste koji je posjetio selo sa kamenim kućama Afitos na obali Egejskog mora, a da nije bar kafu popio u nekom od Siminih restorana. On je i sad kao i prije deceniju i po ubijeđen da je jedini recept za uspjeh uporan rad i poštenje.

“Recept je jasan, biti uporan i verovati u samog sebe. Biti uporan u poslu i voleti onaj posao kojim se bavite i tu je uvek uspeh. Prva podrška mi je od boga, a zatim prijatelji i svi  ljudi u ovom selu”, priča Sima.

Mještani Afitosa su od prvog dana pružili podršku vrijednom Srbinu. Njegove restorane jednako vole Grci, Srbi i svi oni koji posjete to malo mjesto na poluostrvu Kasandra.

“Sima za svakoga ima dobru riječ i svakome želi da pomogne. On ima zagrljaj za svakog, bio on Grk ili Srbin. Ja sam radila kod njega četiri godine i dobro ga poznajem, kao brat mi je, po karakteru smo mi Srbi i Grci slični, malo nervozni, ali se volimo”, priča Elena Pavlidis.

Sima je poznat i po nesebičnoj pomoći svakom ko se nađe u nevolji u tom dijelu Grčke.

Priznaje da ljudima pomaže, jer su i njemu puno pomogli kad je došao u Afitos.

“Nas Srbe Grci iskreno obožavaju, tako da mogu da kažem da sam imao i privilegiju u odnosu na sve ostale”, komentariše Sima.

Iako ga u Afitosu svi vole i poštuju, u tajnosti protiv njega pripremaju “opasan” plan.

“Pokušaćemo da ga ‘gurnemo’ da se oženi i mislim da ćemo uspjeti”, otkriva plan predsjednik Afitosa Vasilio Leonidas.

Vojislav Simić Sima objašnjava da nije zaboravio i rodni kraj, godišnje bar sedam, osam puta dođe u Aleksinac, gdje se uključuje u humanitarne akcije.

Kaže da nestrpljivo čeka izgradnju koridora 10 od Leskovca do Vranja, jer bi tada od Afitosa do rodnog Aleksinca putovao najviše pet sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.