Zajednički izlet učenika i članova Društva gerontologa

Učenici Ekonomske škole iz Bijeljine i članovi Društva gerontologa svoje druženje u okviru projekta „Juniori za seniore“ realizovali su na jučerašnjem izletu u Tavni.

 

Pored već pomenutih aktivnosti (radionice za učenike o problemima starih osoba, obilazak starijih pacijenata u bolnici, informatička obuka u prostorijama Društva gerontologa…) ovo je bio još jedan vid druženja ove dvije generacije.

Izletnici su prvo obišli manastir Tavna, a zatim laganom šetnjom krenuli do vodopada Skakavac.

Većina učenika, ali i starijih osoba nisu nikada vidjeli ovaj vodopad, iako neki žive veoma blizu. To upravo i govori o potrebi da se i mladi i stari okrenu prirodi i da druženja što je moguće više realizuju upravo u prirodi, jer djeluje pozitivno na obje populacije.

Mladi se uče da svoje slobodno vrijeme provode na ovakvim mjestima, u šetnji i druženju, a manje ispred kompjutera i u zadimljenim kafićima. Starijim osobama izuzetno prija manji fizički napor za njihovo zdravlje, ali i druženje koje pomaže da se ne osjećaju usamljeno.

Na improvizovanom „okruglom stolu u prirodi” svi izletnici imali su zadatak da kažu svoje razloge zbog kojih su se uključili u ovaj projekat i da li su njihova očekivanja ispunjena u dosadašnjim aktivnostima.

Zanimljivo je da su mladi priznali da su imali predrasude o starim ljudima, ali da polako uviđaju da je to populacija od koje može mnogo da se nauči, samo treba pronaći zanimljiv način.

Pored svih nevolja sa kojim su se susreli stariji u prethodnom periodu (poplave su sigurno bile najveći stres) ovo je bio lijep način da jedan dan provedu prijatno u šetnji i lijepom druženju, ali i da se iskoristi svaki sunčani dan koji nam je još ostao do zime.

Ovaj projekat podržava British Council u Bosni i Hercegovini, Narodno pozorište Sarajevoi Festival MESS a sredstva za akciju su obezbjedjena od prodaje karata predstave „Hamlet” Shakespeare's Globe.

 

 

Izvor: Bijeljina Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *