Završen Festival šljive, voćnih rakija i meda Ugljevik 2016

U Ugljeviku je završen Festival šljive, voćnih rakija i meda, a za pobjednika je izabrana šljivovica poznatog brenda “Rubin” iz Kruševca.

U konkurenciji fizičkih lica najbolju ocjenu dobila je šljivovica Rajka Stankovića iz Gornjeg Zabrđa.

U konkurenciji voćnih rakija najbolja je dunjevača iz leskovačke destilerije “Trivuleks”, dok je u konkurenciji fizičkih lica najbolja kruškovača Branislava Sekulića iz sela Puškovac kod Lopara.

Kada je riječ o medu, najbolju ocjenu dobio je bagremov med Milorada Vukovića iz Brčkog, a za najbolji plasman meda iz Ugljevika odličnu ocjenu dobio je med Krste Simića.

Direktor opštinske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Milorad Jovičić rekao je da je Sajam prevazišao očekivanja. “Ovogodišnji festival je najuspješniji, bilo je oko 100 uzoraka i više od 40 izlagača”, rekao je direktor Agencija koja je i organizovala ovaj festival.

Prema njegovim riječima, ove godine uvršteno je i ocjenjivanje meda kao proizvoda koji ima veliki potencijal na ovim prostorima.

“U narednom periodu učinićemo da i majevički med, koji je ekstra kvaliteta, bude prepoznatljiv simbol Ugljevika”, rekao je Jovičić.

Jovičić smatra da Festival promoviše proizvode od šljive po kome je Ugljevik prepoznatljiv, te da je ova lokalna zajednica opredijeljena da unapređuje primarnu i sekundarnu proizvodnju voća i meda.

Peti Internacionalni festival šljive, voćnih rakija i meda otvoren je juče. Predstavljeno je više od 100 uzoraka rakije iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.