Zbog besparice farme ostale puste

BIJELJINA – Pustoš koju su katastrofalne majske poplave ostavile za sobom u brojnim farmama širom BiH u većini slučajeva još nije nadoknađena kupovinom novih grla, jer poljoprivrednici nemaju novca za ovu investiciju, zbog čega su štale, obori i ostali namjenski objekti i dalje prazni.

Poljoprivrednici se žale da je besparica njihov neprijatelj broj jedan, te pozivaju nadležne da im pomognu, budući da su tokom potopa, koji ih je pogodio prije tri mjeseca, ostali bez stoke koja im je sve do tada koliko-toliko bila izvor prihoda.

“Da poljoprivrednici nemaju čime da popune farme u kojim je stoka uginula tokom poplava, doista je točno. Niko o poljoprivrednicima ne vodi računa. Situacija je katastrofalna i teško je vjerovati da se stočni fond, sa ovakvim odnosom vlasti, uopšte može popraviti. Poljoprivreda u BiH je doista na samom dnu”, kritikuje Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Štaviše, on dodaje da, pored onih koji su tokom majskih poplava izgubili svoja stada, u puno boljoj situaciji nisu ni oni koji imaju popunjene štale, jer oni stoku, kako tvrdi, nemaju čime prehraniti.

“Naravno da je položaj ovih koji su poplavljeni dosta teži, ali puno ne zaostaju niti ovi drugi. Teško je bilo šta komentirati, jer sve što kažemo, nismo dovoljno kazali da opišemo koliko je loše stanje u poljoprivredi u BiH”, ustvrdio je Pejić.

Da je situacija u ovom sektoru dramatična, potvrđuju i riječi Ostoje Nikolića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine, a koji kaže da je stočni fond na području Semberije uništen i da će proći više godina do mogućeg oporavka.

“Stočare, koji i imaju nešto grla, muči nedostatak stočne hrane, zbog čega prodaju stoku”, uvjerava Nikolić.

 Poljoprivrednici se žale da je besparica njihov neprijatelj broj jedan, te pozivaju nadležne da im pomognu

U bijeljinskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu poručuju da je šteta, kada je riječ o uginuloj stoci, ogromna.

“Što se tiče obnavljanja stočnog fonda, ništa nismo dobili, osim što je jedna farma iz Gradiške donirala 50 priplodnih svinja”, kaže Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u opštini Bijeljina.

On upozorava da poljoprivrednici nemaju novca da obnove stočni fond koji im je uništen.

“Osim toga, poljoprivrednici nemaju ni stočne hrane. Većina farmi koje su ostale prazne u maju i dalje su prazne, a nema naznaka da će one biti popunjene, izuzev, dakle, donacije priplodnih svinja, koju sam spomenuo”, naglašava Jović.

Podsjećanja radi, nedavno je u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS održan sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača, na kojem je analizirano trenutno stanje u poljoprivrednoj proizvodnji.

“Proizvođačima i predstavnicima privrednih subjekata predočene su informacije o uredbama koje je Ministarstvo pripremilo, a odnose se na sanaciju štete izazvane poplavama na poljoprivrednim usjevima, objektima, opremi, mehanizaciji, stočnom fondu i vodoprivrednim objektima. Uredbe će biti usvojene nakon okončanja unosa podataka u jedinstveni registar štete”, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.