Žiko Krunić:Pravo da glasa u Bijeljini ima 105.860 birača

BIJELJINA – U Bijeljini pravo da glasa na opštim izborima ima 105.860 birača, rekao je predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Bijeljina Žiko Krunić.

On je rekao na konferenciji za novinare da je riječ o podacima koji su utvrđeni zaključno sa 3. oktobrom. Krunić ističe da je Gradska izborna komisija obavila sve neophodne pripreme da bi izborni proces 12. oktobra protekao uredno.

Prema njegovim riječima, građani će moći da glasaju na 130 biračkih mjesta, jednim mjestom za nepotvrđene glasačke listiće i glasanje u odsustvu, a biće angažovana i tri mobilna tima.

On je naveo da će na biračkim mjestima biti raspoređeno 168 biračkih odbora, koji će imati pet članova i pet zamjenika.

Prema propisima CIK-a BiH, kaže Krunić, vodilo se računa da broj birača na jednom mjestu ne prelazi 1.000 da bi se obezbijedila normalna propusnost.

Krunić kaže da je obučeno 1.572 članova biračkih odbora, koji će biti glavni nosioci izborne aktivnosti, dok je akreditovano 4.303 posmatrača.

On je ocijenio da je predizborna kampanja protekla u korektnoj atmosferi i da nije bilo nikakkvih prigovora GIK-u.

Iz GIK-a Bijeljina podsjećaju da su identifikacioni dokumenti birača jasno definisani zakonom, što znači da birač da bi izašao na izbore mora da ima jedan od tri dokumenta – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

“U slučaju da birači nemaju taj dokument, a imaju potvrdu o prebivalištu, oni neće moći da glasaju na redovnom biračkom mjestu, već na posebnom biračkom mjestu u Narodnoj biblioteci `Filip Višnjić`”, rekla je član GIK-a Nada Trbić.

U Bijeljini na opštim izborima učestvuje 37 političkih subjekata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *