Zimi prestanite vježbati kad vam dah postane prehladan

Iako zimski vremenski uslovi mnoge potiču na prestanak aktivnosti, niže temperature nisu razlog za prestanak ako u tome uživate, potrebno je samo prilagoditi uslove treninga.

Jedan od najvažnijih uslova je oblačenje, nemojte napraviti grešku i obući se previše toplo, nego se obucite slojevito.

Tako ćete moći skinuti dio odjeće kad se zagrijete pa ga opet obući kad se tijelo počne hladiti kako se intenzitet aktivnosti smanjuje.

“Kako bismo se prilagodili nižim temperaturama vazduha koji udišemo, moramo prilagoditi frekvenciju disanja pa se ne preporučuje zadihanost niti treninzi visokog intenziteta koji zahtijevaju forsirano udisanje zraka”, objašnjava Branimir Vajda, lični trener, a prenosi 24 sata.hr.

Ako je vani ekstremno hladno, a patite od astme, preko usta stavite šal kako bi se vazduh koji udišete zagrijavao. Na niskim temperaturama nemojte zaboraviti zaštititi ruke rukavicama, a na glavu staviti kapu ili traku za kosu.

Kad je riječ o vježbanju u zimskim uslovima, važno je odabrati pravu obuću za tip treninga kojim ćete se baviti. Trčanje zahtijeva patike koje moraju biti prilagođene mokroj i klizavoj podlozi.

S obzirom na to da zimi rano pada mrak, što vas može dodatno oneraspoložiti i uspavati, pokušajte vježbati ujutru, prije odlaska na posao.

Većina ljudi može vježbati tokom zime, ali ako bolujete od astme ili srčanih bolesti, posavjetujte se s doktorom.

Prije nego što počnete s vježbanjem u zimskim uslovima, napravite sistematski pregled kako biste odredili intenzitet treninga prema stanju u kojem je vaše tijelo.

Vježbanje tokom zime ima i ograničenja

“Ne treba forsirati prilagođavanje na niske temperature. Ako disanje postane neugodno zbog hladnog vazduha, vrijeme je da preselimo aktivnosti u zagrijane prostorije”, upozorava Vajda.

Dehidracija prijeti i zimi, pijte vodu, a tijelo ugrijte čajem s malo cimeta.

Vježbanje jača imunitet i poboljšava raspoloženje pa ćete, ako nastavite vježbati i tokom zime, biti zdraviji i sretniji uprkos hladnoći i vremenskim uslovima.

Ne zaboravite da niste sami na cesti, ako trčite ili vozite bicikl po mraku, obucite nešto što svjetluca kako bi vas vozači i drugi prolaznici na vrijeme primjetili.

Znakovi pothlađenosti

Vježbanje na niskim temperaturama može uzrokovati smrzavanje na otkrivenim dijelovima tijela kao što su obrazi i uši. Ako vas koža pecka, izgubili ste osjećaj ili osjećate da je neki dio tijela umrtvljen, prekinite s aktivnotima i otiđite na toplo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *